Medicijntekort groeit in Nederland: ‘Werken met man en macht om middelen beschikbaar te krijgen’
Meer dan de helft van de medicijngebruikers in ons land heeft het afgelopen jaar te maken gehad met een medicijntekort. Apothekers bellen zich suf voor de juiste pillen. Patiënten moeten soms stad en land afreizen.
Al sinds 2011 zijn er tekorten van bepaalde medicijnen in Nederland. De laatste tijd wordt dat tekort steeds nijpender. Het medicijntekort is "een veelkoppig monster" volgens minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Fleur Agema van de PVV.
Het wordt onder meer veroorzaakt door preferentiebeleid, verklaart Agema bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Dat is kosten drukken. Dat is het goedkoopste middel, dat zorgt ervoor dat we met z'n allen wel een miljard euro minder kwijt zijn aan geneesmiddelen." Agema vindt dat het preferentiebeleid ons geholpen heeft, maar ziet ook dat we de tekorten moeten oplossen. "Je zit altijd op dat snijvlak tussen kosten en zorg. We willen ook allemaal dat de zorgpremie niet te hard oploopt."
Man en macht
"Soms is het bijvoorbeeld dat een grondstof op is", legt Agema uit over het groeiende tekort. "Dat is dan op in het buitenland, dus daar kunnen we dan niet veel mee doen. Of een fabrikant stopt met het produceren van een middel. Dan kan er ook een tekort zijn. Wat wij doen: we werken met man en macht om de middelen zoveel mogelijk wel beschikbaar te krijgen."
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
"De problemen zijn sowieso groot, omdat op het moment dat je geneesmiddelen nodig hebt, maar niet krijgt, dan heb je wel echt een probleem. Het is wel zo dat er met man en macht aan gewerkt wordt", zegt de bewindsvrouw. "Bijvoorbeeld als het gaat om de antibiotica voor kinderen is het een verbetering dat de apothekers eerst de helft voorschrijven, omdat het ook voorkomt dat er bijwerkingen zijn en dan wordt de rest van het product niet gebruikt."