NSC-kamerlid Welzijn pleit voor crisiswet om woningtekort aan te pakken: ‘We moeten de regie écht kunnen pakken’
Het kabinet zet in op 100.000 woningen bouwen per jaar, maar vooralsnog lijkt dit verre van haalbaar. NSC-Kamerlid Merlien Welzijn pleit voor een crisiswet om het nijpende woningtekort aan te pakken. "Het is ontzettend ingrijpend als je levenskeuzes moet gaan uitstellen", zegt ze in WNL Op Zondag op NPO 1.
De huizenprijzen stijgen stug door. Voor starters op de woningmarkt, maar ook voor de middenklasse zijn woningen amper nog betaalbaar. Overbieden is de norm en de meesten vissen achter het net. Als het aan NSC ligt moet een crisiswet daar verandering in brengen.
"Ik denk dat we allemaal iemand wel kennen die niet aan een huis komt. Kinderen die de deur niet uit kunnen. Mensen die gescheiden zijn, maar nog steeds samen in een huis de dag moeten zien door te komen. De studie van je keuze kun je niet maken, want er is geen kamer te krijgen. De baan van je keuze moet je afslaan, omdat er geen huis in de buurt is", somt Welzijn op. "Dat kwalificeert zich wat mij betreft als een enorme crisis. Het is ontzettend ingrijpend als je levenskeuzes moet gaan uitstellen, omdat er geen huis is."
Luister de podcast. De tekst gaat hieronder verder.
Welzijn was dakloos
Zelf heeft ze als zevenjarige ook een jaar lang geen dak boven haar hoofd gehad. "Wat ik mij kan herinneren is een heel naar en onveilig gevoel. Het doet echt iets met je als je geen plek hebt waar je je veilig voelt en tot bloei kunt komen", vertelt Welzijn. "Wij hebben niet op straat geleefd, maar wel van bank naar bank gezworven. Bijna een jaar lang."
Met de crisiswet wil ze dat het kabinet de regie kan pakken. De regering wil de komende jaren structureel 100.000 woningen per jaar bijbouwen. Dat gaat volgens Welzijn niet. "Op veel plekken gaat het gewoon goed. Waar het NSC om gaat is dat waar dat niet zo is je kan zeggen: klaar nu. Ik ga nu aanwijzen en faciliteren."
Welzijn vindt dat de minister de teugels in handen moet nemen waar nodig. "Een bouwlocatie hebben is één ding. Wat we willen is sociale huurwoningen, middenhuur en betaalbare koopwoningen. Dat zijn allemaal woonsegmenten waar je niet als investeerder hele dikke rendementen op maakt."
Tekst gaat verder onder de X.
"Er moet een crisiswet komen om de wooncrisis te bestrijden", vindt @Merlien_Welzijn. @BNLvoorzitter Arno Visser: "Het duurt tien jaar in Nederland voordat er een woning wordt opgeleverd. (...) Er moeten minstens 100.000 vergunningen worden afgegeven." #WNL pic.twitter.com/xK4xgHNJS5
— WNL Op Zondag (@WNLOpZondag) October 13, 2024
'Los je niet op met een wet'
Arno Visser, voorzitter van Bouwend Nederland, is het eens met het Kamerlid dat de minister beter moet ingrijpen. Een crisiswet is wat hem betreft niet nodig, omdat de minister de middelen al heeft. "Het begin zit bij die gemeenten die door moeten pakken en locaties moeten hebben. Dat los je niet op met een wet, maar met daadkrachtig bestuur."
Nu lopen bouwprojecten vooral vertraging op doordat er te veel wordt gepraat, er veel regels zijn en doordat er veelal wordt geprocedeerd tegen bouwplannen. Het duurt volgens Visser makkelijk tien jaar voordat er een woning is gerealiseerd.
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!
Dat moet anders, vindt de voorzitter van Bouwend Nederland. "Daar waar het bestuur er niet uitkomt, moet de minister zeggen: daar gaan we het doen. Maar het interessante is: dat kan die minister al, want dat zit in de huidige wet. Dus die elementen uit de crisis- en herstelwet die we tien jaar geleden hebben opgenomen, hebben we al. Alleen wordt het niet toegepast."