Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Nederlanders moeten zich weerbaar maken tegen digitale dreiging: ’48 uur zelfredzaamheid’

Matthijs Meulblok

Met alle conflicten in de wereld is het volgens minister van Justitie en Veiligheid David van Weel (VVD) belangrijk dat Nederlanders zich weerbaar maken tegen online dreigingen. "Ongeveer tien procent van alle Nederlanders heeft te maken met online fraude en ongeveer vijf procent van alle Nederlanders wordt slachtoffer van een hack. Dit houdt ons allemaal bezig."

Digitale oorlogsvoering is anno 2024 niet meer weg te denken, stelt Van Weel. In zijn tijd bij de NAVO, als rechterhand van Jens Stoltenberg, de voorganger van secretaris-generaal Mark Rutte, was de minister verantwoordelijk voor de cyberveiligheid. "Je ziet hoe kwetsbaar we zijn", vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Afgelopen jaar zijn er meerdere storingen geweest. "Het defensienetwerk had een maand geleden nog te maken met een storing. Dan zie je in een keer dat het de hulpdiensten raakt en de vluchten op Eindhoven. Dat is een grote impact."

Hij vervolgt: "In juli hadden we een storing met Crowdstrike waarbij alle Windows-computers plat gingen. Heel Schiphol lag toen plat. Je ziet hoe wij digitaal afhankelijk zijn geworden en hoe kwetsbaar dat is." Een paar dagen terug werd duidelijk dat privégegevens van 65.000 politiemensen op straat liggen.

Geen directe zorgen

Ondanks de kwetsbaarheden in de digitale infrastructuur, maakt Van Weel zich niet direct zorgen om de veiligheid van de Nederlanders. "Ik denk dat we met onze hulpdiensten niet onder doen voor een organisatie als de NAVO. Kan het beter? Ja, het kan altijd beter en daar moeten we aan werken."

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan!

De bewindsman benadrukt dat er ook veel dingen wél goed gaan. Tijdens de de storing van het defensienetwerk lag ook het communicatiesysteem van de politie tijdelijk plat, maar "daar is wel meteen een work-around gevonden."

Bereid je voor op 48 uur zelfredzaamheid

Van Weel drukt mensen op het hart om een eventuele cyberaanval altijd in het achterhoofd te houden. In zo'n geval moet je minimaal 48 uur zelfredzaam kunnen zijn. "Het betekent geen stroom, verwarming of licht en geen communicatie van de overheid. Als je als uitgangspunt neemt: kan ik mezelf 48 uur redden, dan ben je denk ik een heel eind op weg om ons te helpen om de zelfredzaamheid te vergroten."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'
1:37

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'
1:46

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'
1:28

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau