Amsterdam voelt zich vergeten door het kabinet: ‘Het is een negeerakkoord’
De Miljoenennota is met chagrijn ontvangen op het Amsterdamse stadhuis. Het beleid van het rechtse kabinet staat haaks op de plannen van het linkse college van de hoofdstad, dat bestaat uit GroenLinks, D66 en PvdA. PvdA-wethouder Marjolein Moorman spreekt dan ook over 'een negeerakkoord'.
Het Parool schrijft na Prinsjesdag over verschillende beslissingen die slecht vallen in 020. Volgens de krant raakt onder andere de btw-verhoging op cultuur Amsterdam in het hart, omdat er lokaal tienduizenden mensen in deze sector werken. Ook de bezuinigingen van 1 miljard euro op het hoger onderwijs zijn voor de hoofdstad met de UvA, VU en HvA uiterst ongunstig. Daarnaast staat er een bezuiniging van 110 miljoen euro op het openbaar vervoer in grote steden op de planning, terwijl de hoofdstad de auto juist in de ban wil doen. Daarbij is er nog geen toezegging van het doortrekken van de Noord/Zuidlijn.
'Creatiever zijn'
PVV, VVD, NSC en BBB willen meer aandacht voor de regio. Politiek commentator bij het AD, Hans van Soest, snapt dat het Amsterdamse stadsbestuur not amused is. ''Tegelijkertijd speelden regio's die eerder meer geld wilden, dezelfde kaart'', zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Volgens hoofdredacteur van agrarisch tijdschrift Nieuwe Oogst Esther de Snoo, stond Den Haag jarenlang aan de kant van de Randstad. ''Dat er meer aandacht komt voor de regio, hoeft niet verkeerd te zijn. Het zou mooi zijn als het niet het één of het ander is.''
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Brussel-correspondent Alexander Bakker vindt dat Amsterdam creatiever moet zijn. ''Er wonen veel mensen met een aardig gevulde portemonnee. Er zitten veel grote bedrijven. In Amsterdam is het makkelijker om de culturele sector te laten sponsoren dan in een dorp. Voordat je gaat klagen, kun je creatief kijken hoe je op een andere manier aan geld kunt komen.''