Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Kan het kabinet de grootste problemen in de samenleving oplossen? ‘Dat wordt echt pittig’ 

De woningmarkt en de zorg. Dat zijn voor zowel stemmers van coalitie- als oppositiepartijen dé twee belangrijkste thema's van dit moment. Of het kabinet deze problemen kan oplossen? "Dat wordt echt pittig", zegt politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het opiniepanel van EenVandaag deed onderzoek naar wat voor de kiezer de belangrijkste thema's van dit moment zijn. "De woningmarkt staat met kop en schouders bovenaan, samen met zorg", zegt Joyce Boverhuis van EenVandaag.

De thema's leiden tot allerlei problemen. "Zo kan een jong persoon geen gezin starten, omdat die geen geschikte woning kan vinden. Of een senior die best wil doorverhuizen, maar ook voor hem/haar is er geen geschikte woning." Ook op zorg zijn de problemen zichtbaar, zoals de betaalbaarheid. "Mensen slikken ibuprofen, omdat zij de tandarts niet kunnen betalen."

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

De coalitiekiezer voert ook nog immigratie en Nederlandse identiteit aan als belangrijk thema. Voor kiezers van de oppositiepartijen staan klimaat en armoede op plek drie en vier.

'Het wordt pittig'

Het kabinet presenteert vandaag het regeerakkoord. Daaruit moet blijken wat de plannen van het kabinet zijn om deze problemen aan te pakken. "Ik vrees met grote vrezen voor de woningmarkt, de portefeuille van Mona Keijzer", zegt De Winther. Er moeten zeker 200.000 woningen bij. Waar die gebouwd moeten worden en onder welke omstandigheden, is nog maar de vraag.

"Zeker in een land dat door vergunningen en stikstofproblemen met zichzelf in de knoop zit", zegt De Winther, die zich afvraagt of het kabinet zijn beloftes kan inlossen. "Het wordt echt pittig. Het besef in Den Haag is er, maar er zijn nog wat rekeningen te betalen van de vorige periodes."

Asieldossier

Een ander groot thema is asiel. Minister Marjolein Faber spreekt haar ambities uit, maar de vraag is of de rechter geen streep door haar plannen zet. "Dat zou de kiezers enorm teleurstellen", zegt opiniepeiler Boverhuis. "Coalitiekiezers willen dat dit kabinet naar Brussel gaat en daar met de vuist op tafel slaat. Het zou heel erg teleurstellend zijn als daar geen beweging in komt."

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

"Ik heb het idee dat er nu wat anders gaat gebeuren dan wij afgelopen jaren hebben gezien", vult De Winther aan. Zo denkt het kabinet aan een noodwet om strenge maatregelen mogelijk te maken. "Men probeert alles uit de kast te halen om verandering in gang te zetten. Het zal veel kiezers aanspreken dat het kabinet in ieder geval bezig is het migratieprobleem aan te pakken."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'
1:37

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'
1:46

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'
1:28

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau