Krul (CDA) hekelt ‘onbegrijpelijke’ bezuiniging kabinet op Maatschappelijke Diensttijd
CDA-Kamerlid Harmen Krul vindt het "onbegrijpelijk" dat het kabinet gaat bezuinigen op de Maatschappelijke Diensttijd (MDT) waar jongeren zich voor kunnen aanmelden. "Als je wil investeren in de samenleving, doe dat dan waar het bindmiddel van de samenleving plaatsvindt en dat zijn deze projecten", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Jongeren kunnen zich vrijwillig aanmelden voor de Maatschappelijke Diensttijd. Het idee erachter is dat zij leren zich in te zetten voor anderen en tegelijkertijd hun eigen talent ontwikkelen.
'Onbegrijpelijk'
Het kost de staatskas een slordige 200 miljoen euro per jaar en daar wil het kabinet nu het mes in zetten. CDA-Kamerlid Krul vindt dat "onbegrijpelijk", laat hij weten. "Het kost 200 miljoen, maar het levert een veelvoud op aan jonge mensen die blijven plakken bij maatschappelijke organisaties."
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Van de ongeveer 150.000 jongeren die het traject hebben doorlopen, blijft 15 procent betrokken bij de organisatie waar zij actief zijn geweest, zegt Krul. "Ze geven allemaal aan dat ze uit hun bubbel zijn gekropen en dat ze nu weten hoe het is om verantwoordelijkheid te dragen."
'Slecht bestuur'
"Dit is slecht bestuur", omschrijft D66-coryfee Jan Terlouw de bezuiniging van het kabinet. "Ik ben nog uit de tijd van de dienstplicht. Dat heeft mij zo goed doen voelen. Het is goed, voor zowel de samenleving als jonge mensen, om elkaar van dienst te zijn. Het is heel erg nuttig voor jongeren om verantwoordelijkheid te mogen dragen."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
Terlouw krijgt bijval van Lotte Jansen, die zelf ooit het traject doorliep. "Ik voelde mij gezien en kreeg het vertrouwen om zelf taken uit te voeren en om mij in te zetten voor een ander."
Moet het een plicht worden?
De mensen die zich aanmelden voor MDT zijn misschien al maatschappelijk betrokken en zoeken een manier om gekoppeld te worden aan organisaties. Toen het CDA het project opstartte, was de partij dan ook bang dat alleen de usual suspects zich zouden aanmelden. "In de praktijk gebeurt het tegenovergestelde", weet Krul. Volgens het Kamerlid worden juist "ontzettend veel" jongeren bereikt die onder de 'andere groep' vallen.
Is het een idee om er een plicht van te maken, om echt iedereen te bereiken? "Een plicht zou logisch zijn, maar het aantal jongeren dat zegt het vrijwillig te doen, is veel meer dan het aantal projecten dat wij überhaupt hebben."
Als het aan Krul ligt gaan wij het uiteindelijk wel verplichten, maar tegelijkertijd zegt hij erbij "dat we het momenteel niet aankunnen". Hij besluit: "Eerst een paar jaar die groei faciliteren lijkt mij verstandig. Het lijkt mij heel onverstandig om dit helemaal te schrappen. Als je wilt investeren in de samenleving, doe dat dan waar het bindmiddel van de samenleving plaatsvindt en dat zijn deze projecten."