Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Serie gebaseerd op moord op Marianne Vaatstra: ‘Ergste nachtmerrie voor iedere ouder’

Matthijs Meulblok

De moord op Marianne Vaatstra maakte behoorlijk wat los in Nederland. De serie Een van Ons gaat maandag in première tijdens IFF Film by the Sea in Vlissingen, waarvan het verhaal "losjes is gebaseerd op wat er werkelijk is gebeurd", vertelt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman.

De naam van Marianne is in de serie veranderd, "maar iedereen herkent de situatie wel", vertelt Belleman in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Het gaat om een zestienjarig meisje dat verdween toen ze onderweg was naar huis op de fiets. Ze is later dood gevonden."

Het verhaal van de verkrachting en moord op Marianne Vaatstra "is een gegeven dat tot de verbeelding spreekt", zegt Belleman. "Het is de ergste nachtmerrie voor iedere ouder. Dat je kind op pad is op een leeftijd dat je haar niet kunt vastbinden thuis en beschermen voor alles wat haar zou kunnen overkomen. En dan gebeurt er zoiets. Je moet er niet aan denken."

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start!

DNA-verwantschapsonderzoek

De zaak is pas dertien jaar na de moord opgelost. Een nieuw soort DNA-verwantschapsonderzoek bood soelaas. "Het heeft heel lang geduurd. Peter R. de Vries heeft zich daar toen enorm voor ingezet en heeft dat laatste zetje gegeven." Bouke Vaatstra, de vader van Marianne, heeft vanaf het begin aangedrongen op dat DNA-verwantschapsonderzoek. "Dat stond toen nog redelijk in de kinderschoenen", vertelt Belleman.

De dader bleek uiteindelijk een boer uit de buurt te zijn, Jasper S. S. deed zelf ook mee aan het grootschalige onderzoek. "Hij bekende vlot", zegt Belleman.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Het was de eerste keer dat een DNA-verwantschapsonderzoek op zo'n grote schaal werd ingezet, vertelt Belleman. Intussen wordt de techniek vaker ingezet om bijvoorbeeld coldcases op te lossen. Toch is er een probleem. "Het is hartstikke duur en het NFI kan maar een aantal van dat soort onderzoeken per jaar doen."

Voor verjaring van het DNA hoeft men in elk geval niet per se bang te zijn, stelt Belleman gerust. "Als het DNA goed is, vergaat dat niet. Een probleem is dat in veel van die oudere zaken, het materiaal niet altijd zorgvuldig werd opgeslagen. Dan kan er besmetting ontstaan."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau