Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Dagelijks leven met 3,7 procent duurder geworden: vooral door hogere huren

Matthijs Meulblok

Het dagelijks leven is in juli 3,7 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers, die gelijk zijn aan de eerder gemelde snelle raming. Daarmee was de inflatie hoger dan in de voorgaande maanden. In juni en mei stegen de kosten van het levensonderhoud nog met respectievelijk 3,2 en 2,7 procent.

De stijging van de inflatie kwam vooral door de ontwikkeling van de woninghuren. Op basis van voorlopige cijfers waren de woninghuren volgens het CBS in juli 2024 gemiddeld 5,5 procent hoger dan een jaar eerder. In juli 2023 was de gemiddelde huurstijging op jaarbasis 2 procent. Daarnaast zorgden ook de hogere prijzen van tabak voor een stijging van de inflatie.

De prijsontwikkeling van motorbrandstoffen had daarentegen een verlagend effect op de inflatie. Motorbrandstoffen waren in juli 1,5 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In juni waren de prijzen van motorbrandstoffen nog ruim 10 procent hoger dan een jaar eerder.

Rekenmethode

De Nederlandse inflatie op basis van de Europese rekenmethode was in juli 3,5 procent, tegen 3,4 procent in juni. Die rekenmethode is net iets anders dan die van het CBS. Bij de binnen de Europese Unie afgesproken methode om de inflatie te meten, wordt geen rekening gehouden met de kosten voor het wonen in een eigen woning.

De inflatie in Nederland ligt daarmee boven het gemiddelde van de eurozone. De inflatie in het eurogebied nam toe van 2,5 procent in juni naar 2,6 procent in juli.

Ontvang jij al onze WNL-nieuwsbrief? Meld je hier gratis aan!

Rentepauze

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een inflatiedoelstelling van 2 procent. Sinds medio 2021 lag de inflatie in het eurogebied elke maand boven dat niveau. De centrale bank in Frankfurt nam in juli nog een rentepauze, nadat de rente in juni voor het eerst in jaren werd verlaagd. Met de rentepauze wil de ECB meer tijd winnen om er zeker van te zijn dat de inflatie verder afkoelt voordat de rente opnieuw wordt verlaagd.

Of de rente bij de volgende vergadering in september verder omlaag kan, hangt volgens ECB-president Christine Lagarde af van de economische cijfers in de komende tijd. Op de financiële markten wordt gehoopt dat de ECB in september opnieuw met een renteverlaging komt.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau