Gasprijs stijgt door oplopende spanningen Midden-Oosten
De Europese gasprijs is woensdag verder gestegen door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. De acties van Israël, waarbij kopstukken van Hamas en Hezbollah werden gedood, zorgen voor vrees voor een uitbreiding van de oorlog in Gaza. Zo zouden de door Iran gesteunde Houthi-rebellen uit Jemen meer aanvallen op schepen in de Rode Zee kunnen uitvoeren als vergelding. Ook zou Iran de scheepvaart in bijvoorbeeld de Perzische Golf kunnen ontregelen, waardoor leveringen van gas en olie uit de regio verstoord kunnen worden.
Op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam steeg de prijs woensdagochtend met ruim 2 procent tot bijna 36 euro per megawattuur. De gasprijs laat al vier dagen op rij een stijging zien en staat op een hoog niveau voor de zomerperiode. De Europese gasvoorraden zijn echter nog altijd goed gevuld en ook de leveringen van gas uit Noorwegen zijn weer hervat na de recente verstoringen. Noorwegen is sinds het wegvallen van Russisch gas de grootste leverancier van aardgas aan Europa.
Gevoelig
De Europese gasmarkt is sinds het wegvallen van de gasleveringen uit Rusland door de oorlog in Oekraïne, veel gevoeliger geworden voor verstoringen in de aanvoer van gas. Dat komt doordat Europa nu afhankelijker is van leveringen van over de hele wereld. "Verdere escalaties in het Midden-Oosten laten zien hoe snel de gasprijs in een dag kan stijgen", zei Florence Schmit, energiestrateeg bij Rabobank.
De Europese Rekenkamer waarschuwde in juni al dat de Europese Unie niet klaar is voor een mogelijke nieuwe gascrisis. De EU heeft wel maatregelen genomen om aan aardgas te kunnen komen als de nood aan de man is, maar niet om dat ook betaalbaar te houden, stelde de Rekenkamer.
De concurrentie met andere grote kopers van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zoals China en Egypte is de laatste tijd ook toegenomen. Ook zijn de temperaturen in grote delen van Europa deze week gestegen, waardoor het gasverbruik voor verkoeling is gestegen.