Arbeidsinspectie ontdekt per toeval arbeidsuitbuiting van Turkse chauffeurs
De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft drie personen aangehouden in Den Haag op verdenking van betrokkenheid bij arbeidsuitbuiting. De zaak kwam per toeval aan het licht, vertelt Hoofd Opsporing van de Nederlandse Arbeidsinspectie Liesbeth Maas in de speciale bonusaflevering van de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau.
Ruim een jaar na de verschrikkelijke aardbeving in Turkije en Syrië, heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie drie personen aangehouden in Den Haag. De twee mannen en een vrouw van Turkse afkomst zouden betrokken zijn bij arbeidsuitbuiting. De zaak kwam aan het rollen nadat chauffeurs bij de politie melding hadden gemaakt van verstopte drugs in hun transport.
Beluister de podcast:
De chauffeurs in kwestie dachten dekens en andere hulpgoederen te transporteren vanuit Nederland richting het getroffen gebied in Turkije. “Die dachten: dit is niet in de haak”, vertelt Maas.
De politie vond de arbeidssituatie van de chauffeurs twijfelachtig. Maas: “De politie dacht: wat zij vertellen klinkt helemaal niet als goed werkgeverschap, dat klinkt als arbeidsuitbuiting. En laten we die mensen nou eens in contact brengen met de Arbeidsinspectie.”
Illegaal tewerkgesteld
Na onderzoek blijkt dat het om illegaal tewerkgestelden gaat. “Turkse vrachtwagenchauffeurs die in Nederland niet mochten werken en niet aanwezig mochten zijn. Zij vertelden dat ze enorm lange dagen maakten.”
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Hij gaat verder: “Wij halen ook wel een keer door, maar dit ging om structureel te lang werken, onderbetaald zijn, onder erbarmelijke omstandigheden, mensen in kwetsbare posities die wisten dat ze niet legaal in Nederland waren. De Nederlandse taal waren ze niet machtig. Het ging dus om een ongelijkwaardige verhouding van werkgever en werknemer.”
Mensen realiseren zich ernst van de situatie niet
De Nederlandse arbeidsinspectie heeft de mensen uit hun onzuivere situatie kunnen halen. Toch vreest Maas dat als ze de drugs niet gevonden zouden hebben, ze nog steeds aan het werk zouden zijn voor hun malafide bazen. “Dat is wat heel vaak bij arbeidsuitbuiting aan de hand is. De mensen zelf vinden het heel lastig of realiseren zich niet dat ze eigenlijk niet in een goede situatie zitten.”
Ook ziet de Arbeidsinspectie dat dit soort mensen veelal wantrouwend zijn richting overheidsinstanties. “We zien ook veel mensen uit Oostbloklanden die niet zo’n vertrouwensband hebben met de overheid. Of als ze illegaal zijn, dan denken ze dat ze meteen het land worden uitgezet.”
Lees ook:
Hoger beroep door Ali B. is ‘heftig’ voor slachtoffers: ‘Ongelooflijk veel victim blaming’
Door: Matthijs Meulblok
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?
- Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
- Mark van den Anker van wepublic
- Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland
Luister de podcast via je favoriete podcast-app!
De verkoop van nieuwe bestelbusjes in Nederland is fors toegenomen, terwijl elektrische varianten minder gewild zijn. In de eerste negen maanden van het jaar zijn bijna…
Lees meerDe NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…
Lees meerNS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…
Lees meerTijdenlang werden ze verafschuwd, maar de laatste jaren lopen jongeren letterlijk weg met Crocs. De plastic klompen in felle kleuren zijn echter een doorn in…
Lees meerHet razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…
Lees meerDe wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…
Lees meerDe Tweede Kamer is sinds vrijdag met herfstreces, maar volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen wordt er nog steeds gewerkt. “Er zijn zelfs…
Lees meerDe nieuwe Quote 500 staat vol records. Zo bedraagt het gemiddeld vermogen van de rijke Nederlanders op de lijst voor het eerst meer dan een…
Lees meerChina produceert in rap tempo spotgoedkope elektrische auto’s. Ideaal, zou je denken, maar de Europese auto-industrie dreigt weggevaagd te worden én het is nog maar…
Lees meerMark Rutte heeft zijn eerste vier weken als secretaris-generaal van de NAVO achter de rug. Volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen maakt de…
Lees meerIn hoeverre mag je iemand ontslaan vanwege te dik zijn? Een buschauffeur die niet meer achter het stuur past of iemand bij de kinderopvang die…
Lees meerHet is bezopen dat asiel en migratie de basis van het kabinet vormen. Dat zegt voormalig hoofdredacteur van De Telegraaf Sjuul Paradijs. ”Terwijl er zoveel…
Lees meerVolgens het kabinet is er sprake van een asielcrisis, maar het aantal asielaanvragen in Nederland is afgelopen zomer gedaald. Is dit goed of slecht nieuws…
Lees meerNiet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…
Lees meerDe horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…
Lees meer