Arbeidsinspectie ontdekt per toeval arbeidsuitbuiting van Turkse chauffeurs
De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft drie personen aangehouden in Den Haag op verdenking van betrokkenheid bij arbeidsuitbuiting. De zaak kwam per toeval aan het licht, vertelt Hoofd Opsporing van de Nederlandse Arbeidsinspectie Liesbeth Maas in de speciale bonusaflevering van de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau.
Ruim een jaar na de verschrikkelijke aardbeving in Turkije en Syrië, heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie drie personen aangehouden in Den Haag. De twee mannen en een vrouw van Turkse afkomst zouden betrokken zijn bij arbeidsuitbuiting. De zaak kwam aan het rollen nadat chauffeurs bij de politie melding hadden gemaakt van verstopte drugs in hun transport.
Beluister de podcast:
De chauffeurs in kwestie dachten dekens en andere hulpgoederen te transporteren vanuit Nederland richting het getroffen gebied in Turkije. "Die dachten: dit is niet in de haak", vertelt Maas.
De politie vond de arbeidssituatie van de chauffeurs twijfelachtig. Maas: "De politie dacht: wat zij vertellen klinkt helemaal niet als goed werkgeverschap, dat klinkt als arbeidsuitbuiting. En laten we die mensen nou eens in contact brengen met de Arbeidsinspectie."
Illegaal tewerkgesteld
Na onderzoek blijkt dat het om illegaal tewerkgestelden gaat. "Turkse vrachtwagenchauffeurs die in Nederland niet mochten werken en niet aanwezig mochten zijn. Zij vertelden dat ze enorm lange dagen maakten."
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Hij gaat verder: "Wij halen ook wel een keer door, maar dit ging om structureel te lang werken, onderbetaald zijn, onder erbarmelijke omstandigheden, mensen in kwetsbare posities die wisten dat ze niet legaal in Nederland waren. De Nederlandse taal waren ze niet machtig. Het ging dus om een ongelijkwaardige verhouding van werkgever en werknemer."
Mensen realiseren zich ernst van de situatie niet
De Nederlandse arbeidsinspectie heeft de mensen uit hun onzuivere situatie kunnen halen. Toch vreest Maas dat als ze de drugs niet gevonden zouden hebben, ze nog steeds aan het werk zouden zijn voor hun malafide bazen. "Dat is wat heel vaak bij arbeidsuitbuiting aan de hand is. De mensen zelf vinden het heel lastig of realiseren zich niet dat ze eigenlijk niet in een goede situatie zitten."
Ook ziet de Arbeidsinspectie dat dit soort mensen veelal wantrouwend zijn richting overheidsinstanties. "We zien ook veel mensen uit Oostbloklanden die niet zo'n vertrouwensband hebben met de overheid. Of als ze illegaal zijn, dan denken ze dat ze meteen het land worden uitgezet."