Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Wéér een tegenvaller voor eigenaar zonnepanelen: opbrengst daalt door regenval

Wie zonnepanelen op het dak heeft liggen, krijgt opnieuw een tik te verwerken. Door de vele regenval dit jaar, is in het eerste halfjaar 15 procent minder stroom opgewekt en dat is uiteindelijk terug te zien op de rekening. Dat blijkt uit berekeningen van Gaslicht.com waar De Telegraaf over schrijft.

De vergelijkssite legde de cijfers van dit jaar over de periode 1 januari tot en met 23 juni naast die van vorig jaar. De conclusie is dat er maar liefst 15 procent minder stroom is opgewekt door zonnepanelen. Het geringe aantal zonuren het afgelopen halfjaar is de voornaamste oorzaak.

Terugleverkosten

Het is een nieuwe domper voor zonnepaneelbezitters, bovenop de terugleverkosten die energieleveranciers sinds dit jaar innen. Het is een maatregel die door zo'n 20 leveranciers is ingevoerd, waaronder Essent, Eneco en Vattenfall. Zij brengen kosten in rekening voor het terugleveren van overtollig opgewekte zonnestroom aan het stroomnet.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Mensen die voor dit jaar zonnepanelen op hun dak installeerden, hebben die extra kosten nooit ingecalculeerd. De verwachte opbrengsten dalen gemiddeld met 120 tot 240 euro per jaar. Dat het afgelopen halfjaar zoveel minder stroom is opgewekt, kost de consument ook enkele tientjes per jaar, denkt directeur Ben Woldring van Gaslicht.com

Zonnepaneeleigenaars hebben nog meer te slikken. Als het aan het aankomend kabinet ligt, gaat de salderingsregeling er in 2027 volledig vanaf. Salderen houdt in dat consumenten de stroom die zij op zonnige dagen extra opwekken, voor het volle tarief mogen wegstrepen tegen duurdere elektriciteit op donkere momenten, bijvoorbeeld in de winter.

Ook positief nieuws

Het is overigens niet alleen maar kommer en kwel in het land der zonnepanelen. Volgens de Gaslicht.com-directeur betekent 2027 niet alleen het einde voor de salderingsregeling, maar ook die van de terugleverkosten. "Huishoudens met zonnepanelen kunnen hun overtollige stroom dan verkopen aan het energiebedrijf dat er de hoogste vergoeding voor geeft", aldus Woldering tegen de krant. Dit zou volgens hem voor meer overzicht moeten zorgen.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Experts melden aan De Telegraaf dat investeren in zonnepanelen uiteindelijk nog altijd positief uitvalt. De terugverdientijd daalt naar verwachting naar gemiddeld vijf jaar. De investering blijft zich uitbetalen.

"Ik blijf er gewoon mee doorgaan", reageert burgemeester van Leeuwarden Sybrand Buma, die zonnepanelen op zijn dak heeft liggen, in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Al baalt hij wel van het regenachtige weer van de laatste tijd. "Het zijn zonnepanelen, dan doen ze het niet", zegt hij lachend.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau