Goed nieuws voor bezitters zonnepanelen: ‘boete’ voor terugleveren stroom verdwijnt
Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten, vindt NSC-Tweede Kamerlid Wytske Postma. Haar wetsvoorstel geniet steun van PVV, VVD en BBB en heeft daarmee een meerderheid. Voor energieleveranciers wordt het straks verboden om geld te vragen voor groene stroom die wordt teruggeleverd aan het net.
Onder de zogeheten salderingsregeling mogen huishoudens elektriciteit die ze opwekken wegstrepen tegen hun verbruik. Als mensen meer stroom opwekken dan ze verbruiken, moet de energieleverancier daarvoor een vergoeding betalen.
Op momenten dat er veel aanbod van elektriciteit is en weinig wordt gebruikt, bijvoorbeeld op een zomermiddag, kan het voorkomen dat de stroomprijs negatief is. Dan moet dus niet de energieleverancier, maar de eigenaar van de zonnepanelen betalen voor de teruggeleverde stroom.
Huishoudens zijn daardoor geneigd panelen uit te zetten. Dat is niet uit te leggen, vindt Postma. "Wat we zien is dat als de energieprijs voor de energieleveranciers behoorlijk duur is, ze dat direct doorberekenen aan mensen met zonnepanelen. Maar juist die mensen met zonnepanelen hebben geïnvesteerd in een duurzame toekomst", zegt het Kamerlid in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
"Ik vind het heel gek dat zij dan een contractverandering krijgen waarbij ze gaan betalen voor het terugleveren van duurzame stroom aan het net, terwijl dat is wat we juist met z'n allen nodig hebben", aldus Postma, die een Kamermeerderheid bij elkaar heeft gesprokkeld.
'Duidelijkheid voor bezitters zonnepanelen'
Omdat de salderingsregeling energieleveranciers geld kost, brengen veel van die bedrijven extra kosten in rekening bij huishoudens die stroom terugleveren, ook als ze minder leveren dan ze gebruiken. Het is nog onduidelijk wat het gevolg van het NSC-voorstel precies is voor deze terugleverkosten.
Volgens Postma moeten energieleveranciers investeren in betere opslagcapaciteit. "Volgens mij willen we toe naar een toekomst waar alle energie duurzaam is. Dertig procent van de Nederlandse huishoudens heeft zonnepanelen. Daarmee zijn we koploper wereldwijd. Als energiemaatschappij kun je denken: ik sla die energie op in tijden van overvloed, met waterstof of batterijcapaciteit."
Als huishoudens maar niet hoeven te betalen voor de stroom die ze opwekken, vindt Postma. "In de wet komt straks te staan dat een energieleverancier geen geld mag vragen voor het terugleveren van duurzame stroom aan het huishouden. Zo komt er duidelijkheid voor bezitters van zonnepanelen." Overigens moet haar wetsvoorstel ook nog door de Eerste Kamer.