Verdachten die staatsgreep wilden plegen in Duitsland voor de rechter: ‘Ze wilden echt geweld gebruiken’
In Frankfurt staan dinsdag negen aanvoerders van de rechtsextremistische Reichsbürgerbeweging terecht voor het beramen van een staatsgreep. Het is een volgende fase in een omvangrijk proces over vergevorderde plannen om de Duitse regering met geweld omver te werpen.
In december 2022 vonden tal van arrestaties plaats door heel Duitsland. "Het was één van de grootste Duitse antiterreuroperaties", zegt Duitslandcorrespondent voor EW Magazine Guy Hoeks in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Ze wilden de Bondsdag bestormen en de regering omverwerpen. Een hele serieuze zaak."
Vanwege de omvang van de zaak is deze verdeeld over drie gerechtshoven in Stuttgart, München en Frankfurt. In Frankfurt moeten de negen belangrijkste mensen achter het voorbereiden van de staatsgreep dinsdag voorkomen, waaronder Heinrich XIII. "Hij had ex-Bundeswehr commando's geronseld om deze daad uit te voeren", vertelt Hoeks.
Wapendepots
"In Nederland heb je ook een groeiende groep mensen die zich afzetten tegen de democratie", ziet Hoeks. "Maar leden van de Reichsbürgerbeweging verlangen echt terug naar het oude Duitse Keizerrijk van 1871. Dat is het grote verschil. Ze wilden echt geweld gebruiken. In Zuid-Duitsland waren zelfs wapendepots."
Hoeks verwacht dat de negen verdachten in eerste instantie niet veel zullen gaan zeggen. "Het is het begin van een strafproces dat jaren kan duren. Veel Duitsers rekenen daar ook op."
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
'Fundamenteel gevaar voor de samenleving'
In Nederland is ook een groeiende groep zogenaamde soevereinen. "Ze leven in totaal isolement en nemen alleen nog maar specifieke informatie tot zich", vertelt directeur Politie Zaken HCSS Han ten Broeke. "De democratie wijzen ze af. Daar kunnen we onze schouders niet meer voor ophalen. Ze zijn een fundamenteel gevaar voor de samenleving."
Korpschef van de Nationale Politie Janny Knol benadrukt dat wat in Nederland gebeurt van een andere orde is dan de Duitse zaak. "Geweld zien wij in mindere mate." Wel ziet ze dat deze groep zich radicaal afzet tegen de overheid. "Ze willen geen belastingaangifte doen, zich uitschrijven en terugtrekken. En gezag wordt niet geaccepteerd."