(Hoe) Vier je oudejaarsavond in de gevangenis?
Oliebollen, een glaasje champagne en vuurwerk: het is een bekend recept voor een gezellige jaarwisseling. Maar hoe gaat dat in de gevangenis? Worden ook daar om middernacht de flessen ontkurkt? De Misdaadlijn van het radioprogramma Het Misdaadbureau zocht het uit.
Frans Douw kent het reilen en zeilen van de wereld achter de tralies. Hij was jarenlang gevangenisdirecteur van onder andere de Penitentiaire Inrichting Heerhugowaard en de Bijlmerbajes. Volgens Douw is oudejaarsavond voor gedetineerden een avond als alle anderen.
"Het gevangeniswezen is ongelofelijk versoberd, er is personeelsgebrek", vertelt Douw in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. "Dat betekent dat gedetineerden heel oudejaarsdag ingesloten zitten, op de normale momenten om bijvoorbeeld te luchten na."
Toch ontgaat oud en nieuw de gevangenen niet helemaal. "Wat vaak gebeurt is dat buiten de gevangenis vuurwerk wordt afgestoken door familieleden en vrienden, zodat gedetineerden dat vanuit het raam kunnen zien", zegt Douw.
'Heel het dorp liep uit'
Hij herinnert zich een bijzondere jaarwisseling in de voormalige PI Zwaag, die in 2018 werd gesloten. "Ik ging op oud en nieuw ieder jaar langs de plekken waar gedetineerden recreatie deden om oliebollen uit te delen. Op één jaar was een bekende crimineel, Sam Klepper, bij ons. Hij vroeg of er vuurwerk afgestoken mocht worden op de parkeerplaats."
"De parkeerplaats was afgelegen. Ik zei: ik vind het goed, maar ik wil wel dat alles wordt opgeruimd. Vervolgens kwamen er een aantal grote limousines uit Amsterdam, die geweldig groot vuurwerk afstaken. Heel het dorp Zwaag liep uit."
"Ik vertel het verhaal omdat waarschijnlijk half Nederland nu begint te roepen hoe schandalig dat was, maar in die tijd was het heel normaal", aldus Douw. Hij benadrukt dat op dit soort initiatieven na, oud en nieuw achter de gevangenismuren geen gezellige feestdag is.