Nekt poepbacterie zwemmers tijdens Olympische Spelen in Parijs? ‘Het is echt een zorg’
Parijs is in volle voorbereiding op de Olympische Spelen, maar de Fransen zitten met een groot probleem. Is de Seine op tijd schoon? "Het is echt een zorg. De poepbacterie komt in te grote aantallen voorbij", zegt Olympisch kampioen openwaterzwemmen Maarten van der Weijden in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Al meer dan honderd jaar geldt in Frankrijk een zwemverbod in de Seine, omdat er in de rivier een relatief hoge concentratie van de bacterie E. coli is geconstateerd. De 'poepbacterie' komt door zware regenval, via overstroomde rioolwaterafvoerputten, in de Seine terecht.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
"Ze doen er alles aan om het schoon te krijgen", zegt Van der Weijden. Zo is er een groot reservoir opgetuigd, wat moet dienen als overloop van het riool. "Dat project kost zo'n 90 miljoen euro", weet de zwemkampioen. Daarnaast werken ze ook met allerlei waterzuiveringsinstallaties. "Het uiteindelijke doel is dat ook de normale Parijzenaar in de Seine kan zwemmen als de Spelen voorbij zijn.''
Zorgen bij zwemmers
Ondanks deze schoonmaaksessie, maken de zwemmers zich zorgen. Wie besmet raakt met de bacterie, kan last krijgen van plotselinge heftige buikkrampen, met soms braken tot gevolg. Zo'n 24 uur na de besmetting bestaat de kans op waterige diarree. De klachten duren gemiddeld vier dagen lang en gaan vanzelf over.
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
"De poepbacterie hoort niet bij het openwaterspelletje. De zwemmers zijn daar niet goed op voorbereid", reageert Van der Weijden. "Ik hoop dat komende zomer de allerbeste openwaterzwemmers winnen en niet degenen die het beste tegen de poepbacterie kunnen."
Immuun
Als Van der Weijden zelf nog actief zou zijn, zou hij er geen problemen mee hebben de Seine in te springen. "Ik ben er soort van immuun voor. Ik zou het gewoon doen."