main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 februari 2024 — 10:33

Documentaire over gijzeling Apple Store toont unieke daderbeelden: ‘Bodycam heeft alles gefilmd’

Een kilo explosieven, meerdere vuurwapens en miljoenen euro’s aan cryptovaluta. Het zijn de hoofdingrediënten van de gijzeling in de Apple Store op het Leidseplein in Amsterdam, vandaag precies twee jaar geleden. Vanavond verschijnt een documentaire met nooit eerder vertoonde bodycambeelden die de dader zelf maakte.

Documentairemaker Roos Gerritsen was direct getriggerd door de gebeurtenissen. Haar interesse leidde tot een bezoek aan het politiebureau, waarin ze haar vragen voorlegde. “Ik had meer interesse in wat er precies is gebeurd en wat de gijzelnemer heeft gedreven”, vertelt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Gerritsen kwam er vervolgens achter dat er heel veel beeldmateriaal beschikbaar was. “Maar ook veel audiomateriaal, wat heel bijzonder was. Bij de eerste gesprekken werd dat vrij snel duidelijk.”

De documentairemaker kreeg uiteindelijk de beschikking over het beeld- en geluidmateriaal, wat resulteerde in een uniek inkijkje in wat er op 22 februari 2022 precies in de Apple Store op het Leidseplein voltrok.

Tientallen mensen zitten vast

Rond 17.30 uur kreeg de politie Amsterdam meldingen over een mogelijke gijzeling in de Apple Store. De dader, Abdel A., had nota bene zelf de politie gebeld en eiste voor 200 miljoen euro aan bitcoins. Toen de politie bij de winkel aankwam, werden zij met een semiautomatisch wapen beschoten. Het Leidseplein werd vervolgens afgezet en wat volgde was een urenlange onderhandeling, waarin de dader een gijzelnemer gedurende de hele gijzeling onder schot hield.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start 

In de Apple Store waren op het moment van de gijzeling tientallen mensen aanwezig die zich in het gebouw verscholen hielden, waaronder vier mensen die zich op de begane grond hadden verstopt in de bezemkast. Eén gijzelaar was continu bij de dader. De urenlange gijzeling kwam tot een abrupt einde toen de gijzelaar ontsnapte, de gijzelnemer de vervolging inzette en vervolgens werd geschept door een politieauto, die werd ingezet om de dader uit te schakelen. Gijzelnemer A. overleed een dag later in het ziekenhuis.

Dader heeft gijzeling gefilmd

A. heeft de hele gijzeling gefilmd, waardoor de kijker een goed beeld krijgt van zijn grillige karakter. Zo zegt hij tegen een gegijzelde onder meer dat hij “genoeg explosieven heeft om het hele Leidseplein op te blazen”. Gerritsen heeft geen idee waarom Abdel A. de bodycam droeg. “Hij kon daarmee ook niet live streamen, dus waarom hij dat gedaan heeft weten we niet. Wel kregen we door deze beelden een veel beter beeld van wie hij was en waarom hij dit gedaan heeft.”

De politie heeft nog niet zijn motief kunnen achterhalen. “Maar wat wel naar voren komt is een beeld van een jongen die verward was”, zegt de documentairemaker. “Hij had ook psychische problemen. Zo had hij drugs op tijdens de gijzeling en zat hij in de schulden. Hij was boos op de overheid, die hij steeds ‘de driehoek’ noemde.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Urenlange onderhandelingen

Bemiddelaars proberen Abdel A. gedurende de gijzeling aan de praat te houden, waardoor we in de documentaire een uniek inkijkje in het hoofd van de gijzelnemer krijgen. “Wat naar voren kwam is dat hij op vijftienjarige leeftijd met vader en moeder naar Syrië is verhuisd, waar hij bomaanslagen had meegemaakt. Syrië heeft best wel wat met hem gedaan”, vertelt teamleider Johan van informatieknooppunt Contraterrorisme, Extremisme en Radicalisering (CTER), die uit veiligheidsoverwegingen niet herkenbaar in beeld komt.

Documentairemaker Gerritsen heeft politieagenten, speciale eenheden en gegijzelden geïnterviewd die over hun ervaring vertellen. “Op allerlei niveaus heb ik met ze gesproken, waaronder met een medewerker van de Explosieven Opruimingsdienst, die naast de bommen stond en niet wist of ze echt waren. Ook de man die tijdens de gijzeling urenlang in de bezemkast van de Apple Store opgesloten zat, vertelt zijn verhaal. Ze hebben doodsangsten uitgestaan.”

Heldendaad

“Na de inzet was er vrij veel discussie of de aanrijding wel of niet had moeten plaatsvinden”, zegt voorzitter van de Nederlandse Politiebond Nine Kooiman, te gast in Goedemorgen Nederland. “Ik vind het echt een heldendaad wat zij hebben gedaan, omdat zij in een split second hebben bedacht om op deze manier levensreddend te handelen.”

Volgens Kooiman is het een unicum dat in de documentaire precies naar voren komt hoe de politie heeft gehandeld. “Het is uitzonderlijk dat de politie zo open in een documentaire vertelt over hun kant van het verhaal. Dat is juist mooi, omdat het een heel goed beeld geeft hoe professioneel deze inzet is geweest.”

De documentaire is donderdagavond vanaf 20.00 uur te zien op Videoland en wordt op hetzelfde tijdstip uitgezonden op AT5.

Lees ook:

Agenten geëerd voor beëindigen gijzeling Apple Store in Amsterdam

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat is de toekomst van de cultuursector?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met Anne Breure, voorzitter van lobbyorganisatie Kunsten ’92, vertegenwoordiger van de uitgeversbranche Martijn David en politiek commentator van EW Magazine Victor Pak.

Luister de podcast terug in je favoriete podcast-app!

Podcast: Dwingende Ali B. accepteerde geen nee

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Beluister de podcast!

Landgoed bij Leusden moet deels dicht na incident met wolf

Het landgoed bij Leusden waar een wolvenpaar met welpen leeft, gaat de komende tijd dicht voor bezoekers. De provincie Utrecht en de gemeente Leusden hebben…

Lees meer

Minister van Defensie Brekelmans: F-16 kan Oekraïense grondtroepen nog niet ondersteunen

De F-16’s die Nederland naar Oekraïne heeft gestuurd worden voorlopig nog niet gebruikt om grondtroepen te ondersteunen, zegt defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) in het radioprogramma…

Lees meer

Stads- en streekvervoer volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder

Een rit in het stads- en streekvervoer wordt volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder. Dat bevestigt directeur Jan van Selm van samenwerkingsverband DOVA na een…

Lees meer

Ursula von der Leyen blij met ‘veel grotere steun’ dan vorige keer

De herkozen voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, is blij met de uitslag van de stemming in het Europees Parlement. Ze wijst…

Lees meer

Femke Halsema over ‘wijdverspreide’ homohaat in Amsterdam: ‘Jongeren staan onder invloed van Andrew Tate’

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema begint vandaag aan haar tweede termijn. Ze heeft niet getwijfeld om door te gaan, vertelt ze in het radioprogramma Sven…

Lees meer

Routes Nijmeegse Vierdaagse vrijdag ingekort om hitte

De routes van de Nijmeegse Vierdaagse van vrijdag worden met 10 kilometer per route ingekort om de warmte, meldt de organisatie. De wandelaars die normaal…

Lees meer

Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en…

Lees meer

Grote pensioenfondsen staan er opnieuw beter voor

De grote Nederlandse pensioenfondsen zijn er in het tweede kwartaal opnieuw beter voor komen te staan. Ambtenarenpensioenfonds ABP en zorgfonds PFZW, maar ook bpfBOUW en…

Lees meer