Gemeenteraadsleden Tubbergen ernstig bedreigd door komst ‘asielhotel’: ‘Vond een pistool op de motorkap’
Raadsleden van de gemeente Tubbergen worden ernstig geïntimideerd en bedreigd vanwege de komst van het 'asielhotel' in het Overijsselse Albergen. Dat schrijft Tubantia woensdag. Lokale politici doorbreken het stilzwijgen en laten weten aangeslagen te zijn. Ze treden nu gezamenlijk naar buiten en maken een statement.
Meerdere fractievoorzitters, waaronder Christel Luttikhuis (CDA), Coen Eidhof (Gemeentebelangen/VVD), Stijn Hesselink (Keerpunt22), Alexander Plegt (Lokaal Sterk) en Hans te Kolsté (PvdA), spreken van een bedreiging van de lokale democratie. Vorige maand kwam naar buiten dat de burgemeester van de gemeente, Anko Postma, werd bedreigd vanwege de komst van het azc. Een lokale inwoner plaatste onder meer een GPS-tracker onder zijn auto en in het toekomstige azc werden vernielingen aangericht.
Plastic pistool
Fractievoorzitters blijken nu ook doelwit te zijn van een groep die zich blijft verzetten. Zo kreeg Plegt een anonieme dreigbrief en vond hij een plastic pistool op de motorkap van zijn auto. Een buurtgenoot vernielde paaltjes voor de woning van Hesselink. Daarnaast ontvangen fractievoorzitters regelmatig dreigmails.
Het Openbaar Ministerie gaf aan dat de politici beter niet naar buiten konden treden in het kader van het onderzoek, maar het zwijgen kon volgens hen niet langer. De fractievoorzitters willen duidelijk maken dat de problemen slechts door een kleine groep wordt veroorzaakt. "Het mag niet zo zijn dat heel Albergen over een kam wordt geschoren door het gedrag van die kleine groep", benadrukt raadslid Luttikhuis.
De gemeenteraad wordt verweten te weinig gedaan te hebben om de komst van het azc te voorkomen. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) zou de komst doordrukken om de druk op het asielzoekerscentrum in Ter Apel terug te dringen, waar nog steeds veelvuldig teveel asielzoekers overnachten. Dat komt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers op grote boetes te staan.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
'Het gaat veel te ver'
De lokale politici begrijpen de frustratie van omwonenden, maar adviseren het niet persoonlijk te maken. Raadslid Plegt: "Het gaat veel te ver wanneer je 's avonds na de raadsvergadering niet alleen naar huis kunt of durft." Het kan volgens hen niet zo zijn dat een kleine groep de baas speelt in de gemeente. "Dat zou te gek voor woorden zijn."
Econoom van de Rabobank Nic Vrieselaar reageert in Goedemorgen Nederland op NPO 1 verbolgen over de intimidatie en dreigementen. "Het zijn mensen die het voor de burger proberen te regelen, zo goed en kwaad als kan. Daar mag je kritiek op hebben en eens in de vier jaar kan je ze wegsturen in het stemhokje. Tot die tijd hebben we deze mensen nodig om van Nederland een mooier land te maken."
Theaterproducent Albert Verlinde is 2,5 jaar VVD-gemeenteraadslid geweest in Vught en beaamt dat je moet werken onder hoogspanning. "Zeker in tijden waarin dit soort beslissingen genomen moeten worden. We moeten in de discussies over asielzoekers alles durven uitspreken naar elkaar. Dan kom je tot een gezamenlijke oplossing. Wat nu gebeurt, is walgelijk."