Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Floortje van Gameren

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om 'verdachte transacties' op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen vol aan witwascriminelen. Het demissionaire kabinet wil daarom actie en komt met maatregelen om het witwascriminelen moeilijker te maken.

Naar schatting wordt er jaarlijks voor ongeveer 13 miljard euro crimineel geld witgewassen in Nederland, meldde de Nederlandsche Bank, een van de toezichthouders op witwassen al eerder. Omgerekend gaat het om 1 tot 2 procent van de totale Nederlandse economie.

Luister de podcast:

De demissionaire ministers Van Weyenberg (Financiën) en Yeşilgöz (Justitie) willen om die reden een verbod op contante betalingen boven de 3.000 euro. Die maatregel kan volgens hen ervoor zorgen dat witwascriminelen op andere gedachten worden gebracht. De cashlimiet is onderdeel van het wetsvoorstel 'Wet plan van aanpak witwassen', die al sinds 2019 wordt voorbereid. Dat wetsvoorstel kreeg kritiek van onder meer de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), omdat er te veel privacyrisico's aan de wet zouden kleven, en werd mede daarom controversieel verklaard.

Corvee

Ondertussen hebben banken hun handen vol aan het controleren van verdachte transacties. "Het voelt soms weleens als corvee doen voor de overheid", geeft Medy van der Laan, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, toe in WNL Haagse Lobby. Van der Laan zou dan ook graag zien dat opsporingsinstanties meer informatie met banken delen over verdachte personen. "Dan kan je gerichter zoeken."

Tekst gaat verder onder de X.

Gegevens uitwisselen

Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het OM, ziet zeker heil in de plannen van Weyenberg en Yeşilgöz, maar bespeurt een nog prangender probleem. Als voorbeeld noemt hij vakantieparken. "Op vakantieparken wordt heel veel heel makkelijk witgewassen en dat komt omdat instanties niet over elkaars gegevens beschikken." De gemeente kan bijvoorbeeld de belasting niet inzien en de bank kan weer niet in de papieren van de gemeente kijken. "Daar zijn echt nog heel veel stappen in te behalen."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'
1:37

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'
1:46

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'
1:28

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau