Ingenomen vrachtschip door Iran is ‘maar een klapje voor Israël’
Het innemen van het vrachtschip op de Straat van Hormuz betekent maar weinig voor Israël, zegt de Iraans-Nederlandse Keyvan Shahbazi, schrijver en cultureel psycholoog, in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. "Dit schaakspel wordt al 40 jaar in het Midden-Oosten gespeeld."
Iran heeft zaterdag op de Straat van Hormuz een vrachtschip ingenomen dat banden zou hebben met Israël. Volgens het Iraanse staatspersbureau IRNA gaat het om het containerschip MSC Aries. Dat vaart onder Portugese vlag, maar is gelinkt aan het Britse bedrijf Zodiac Maritime. Dat is dan weer in handen van de Israëlische miljardair Eyal Ofer, schrijft nieuwssite Times of Israel. Iraanse commando's betraden de MSC Aries vanuit helikopters. Het schip wordt nu naar Iraanse territoriale wateren gesleept. 'Piraterij' heeft de minister van Buitenlandse Zaken van Israël daarop gezegd.
"Dit is maar een klapje voor Israël", zegt Shahbazi. "De bemanning bestaat voornamelijk uit Filipijnen, dit doet Israël geen pijn. Daarnaast is het zo dat de Straat van Hormuz beheerst wordt door de Amerikanen." En die staan weer aan de kant van Israël.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Aanval
Toch zijn die laatst genoemden er niet gerust op wat Iran 'nog meer gaat doen'. Amerikaanse inlichtingsdiensten verwachten nog meer 'wraakacties' van Iran voor de recente luchtaanval op het Iraanse consulaat in de Syrische hoofdstad Damascus afgelopen week. Daarbij kwamen zeven officieren van de Revolutionaire Garde om het leven. Hoogstwaarschijnlijk was Israël daarvoor verantwoordelijk.
"Deze spanningen spelen al jaren en deze aanval waar Israël hoogstwaarschijnlijk achter zit, heeft alles te maken met de aanval op 7 oktober vorig jaar." Iran steunt Hezbollah en die voert de afgelopen maanden de aanvallen op Israël weer op. "Israël doet er alles aan om te laten zien dat het geen zwakke staat is. Deze recente gebeurtenissen zorgen ervoor dat het conflict in het Midden-Oosten weer uit de hand loopt", zegt Shahbazi. Uit voorzorg heeft Nederland om die reden het consulaat in Tehran gesloten. Ook Frankrijk en Duitsland roepen hun ambassadepersoneel en hun familieleden terug.
Toch denkt Shahbazi dat het niet zo'n vaart gaat lopen: "Wat gaat Iran met een aanval bereiken? Geen haar op mijn hoofd denkt dat ze Israël gaan aanvallen. Elke stap die het Iraanse regime tegen Israël zet, laat ze direct in een val lopen waarbij de VS hun grootste vijand wordt." Shahbazi vervolgt: "De Iraanse economie is heel erg zwak en de Iraanse leiders zitten niet in een stevig zadel. Ze staan met hun rug tegen de muur, ze kunnen helemaal niks.
Vrouwen
Bijkomend laaien de binnenlandse protesten in Iran weer op. "De politie treedt heel hard op. Hiervan zijn vooral vrouwen die weigeren hun haar te bedekken het slachtoffer." De Iraanse zedenpolitie hield zich sinds september 2022 relatief wat meer op de vlakte dan daarvoor. Toen overleed de 22-jarige Mahsa Amini door politiegeweld. Ze was opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet goed droeg.
Haar dood leidde tot een nationale golf van protesten die maanden duurde. "Zolang dit regime in Iran bestaat, zullen er constante golven van protesten zijn", aldus Shahbazi.