main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 4 april 2024 — 10:01

TikTokkende artsen moeten ouders overhalen tot vaccinatie: ‘Social media zijn de boosdoener’

Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) wil artsen inzetten als influencer om desinformatie over vaccinaties tegen te gaan. De demissionair bewindsman is erg positief over initiatieven als het TikTok-kanaal Dokters Vandaag en wil deze “opschalen”, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. ”Een wijze beslissing”, oordeelt de Haagse huisarts Güven Yildiz.

”Als je ouders vraagt waar ze desinformatie vandaag halen, bijvoorbeeld dat vaccins autisme veroorzaken, zijn sociale media acht op de tien keer de boosdoener”, vertelt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. ”

De staatssecretaris overweegt afspraken te maken met techbedrijven om desinformatie op sociale media tegen te gaan. Het zou volgens Van Ooijen kunnen helpen als sociale media hun bezoekers erop attenderen als berichten desinformatie bevatten. Hij zoekt uit of vrijwillige afspraken “zinvol” zijn. Medisch geverifieerde informatie juist weer aanbevelen, is wat hem betreft ook een optie.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Samen met Reclame Code Commissie, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en artsenfederatie KNMG wil de bewindsman ook op zoek naar andere manieren om foutieve informatie naar de achtergrond te plaatsen en betrouwbare informatie naar de voorgrond.

De absolute waarheid

”Patiënten krijgen via bepaalde kanalen eenzijdige kennis, desinformatie, wat voor hen de absolute waarheid is. Door een bepaald algoritme krijgen ze de hele dag dezelfde informatie op hun scherm”, weet huisarts Yildiz. Ze benadrukt dat de ouders absoluut geen kwade bedoelingen hebben. ”Ze houden van hun kinderen en denken dat dit het beste is.”

De tekst gaat verder onder de X.

De vaccinatiegraad in Den Haag is sinds 2022 met tien procent gedaald. Yildiz werkt in de Schilderswijk, waar de situatie nog nijpender is. Volgens officiële cijfers ligt de vaccinatiegraad hier op 75 procent. “Maar als je naar bepaalde buurten kijkt gaat het om vijftig tot zestig procent”, denkt ze.

‘Waarom vaccineren met gif?’

Veel jonge ouders, vooral twintigers, twijfelen, zegt de huisarts. ”Vaak is het argument: ‘Dokter, u zegt het zelf, het zijn kinderziektes. Waarom zou ik mijn kind moeten vaccineren met ‘gif”? In de beleving van jonge ouders zijn die kinderziektes banaal, omdat ze die ziektes niet van dichtbij hebben gezien.”

De staatssecretaris wil dat de TikTokkende artsen straks niet alleen updates plaatsen over vaccinaties, maar ook direct met mensen in gesprek gaan. Het is een tactiek die Yildiz ook toepast. ”Ik probeer patiënten niet te overtuigen, maar ze de volledige kennis te geven. Als je als arts de andere kant van de medaille kunt laten zien en de twijfel, onrust of onwetendheid kunt bespreken, boek je al heel veel winst.”

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de dalende vaccinatiegraad.

Lees ook:

Geen steun voor vaccinatieplicht kinderopvang, staatssecretaris wil iets doen tegen desinformatie

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer