main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 maart 2024 — 11:55

Geen steun voor vaccinatieplicht kinderopvang, staatssecretaris wil iets doen tegen desinformatie

Er komt geen vaccinatieplicht voor kinderen die naar de kinderopvang gaan. Een voorstel van de VVD dat hiertoe oproept, geniet onvoldoende steun in de Tweede Kamer. Ook het kabinet wil geen verplichte prik voor opvang, maar wil iets doen tegen het wantrouwen in vaccins.

De VVD wil dat ongevaccineerde kinderen uit de kinderopvang geweerd kunnen worden als de vaccinatiegraad van het rijksvaccinatieprogramma bij een opvang te laag is. “Je kan niet in veiligheid je kind naar de kinderopvang brengen. Daar willen we iets tegen doen”, zei waarnemend fractievoorzitter Sophie Hermans dinsdag in Goedemorgen Nederland.

Aanleiding voor het voorstel waren de recente gevallen van kinkhoest en mazelen en de dalende vaccinatiegraad in het algemeen. Het ging om een voorstel uit 2020 dat toen niet is ingediend en door de VVD van de plank is gehaald. “Je leest dat kinderen weer ziek worden door mazelen en kinkhoest en het aantal ouders dat kinderen laat vaccineren, neemt af. Daardoor neemt het risico op ziektes toe”, zei Hermans.

De vaccinatiegraad is inmiddels gedaald onder de negentig procent, ver beneden de gestelde ondergrens. Toch vindt een meerderheid van de Tweede Kamer het een stap te ver gaan om ongevaccineerde kinderen uit de opvang te weren, meldt De Telegraaf. PVV, NSC, BBB en CDA willen geen plicht. Van SGP, CU en FvD is bekend dat zij tegen iedere vorm van dwang zijn.

Kabinet wil desinformatie aanpakken

Ook het kabinet ziet geen heil in het voorstel van de VVD, schrijft de krant. Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen wil iets doen tegen het toenemende wantrouwen in vaccins, door desinformatie aan te pakken, bijvoorbeeld op social media-platform TikTok. “Daar ligt de wortel van het probleem”, zei de bewindsman gisteren in de Tweede Kamer.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

FvD-leider Thierry Baudet zei dat misinformatie over vaccins de laatste jaren juist door de overheid is verspreid. Tijdens de coronacrisis zijn “evidente leugens” verteld, zei Baudet. Van Ooijen reageerde als door een adder gebeten. Volgens hem klopt “er geen bal” van de bewering van de FvD-voorman. “Het zou enorm helpen voor de vaccinatiegraad als mijnheer Baudet zou stoppen met al die onzin over vaccins – niet alleen hier, maar ook op sociale media”, zei hij.

Debat

De Tweede Kamer wil snel in debat met Van Ooijen over de vaccinatiegraad onder kinderen. D66-Kamerlid Wieke Paulusma noemde het onderwerp een “kwestie van leven of dood” en kreeg genoeg steun om “zo spoedig mogelijk” een debat in te plannen.

Veel partijen vinden dat het demissionaire kabinet te weinig doet om de vaccinatiegraad op peil te houden, werd dinsdag al duidelijk tijdens het wekelijkse vragenuur in het parlement. Vorige week meldde de GGD een uitbraak van de mazelen en sloeg het RIVM alarm over het stijgende aantal baby’s met kinkhoest. Sinds februari zijn vier baby’s aan die ziekte overleden.

Steun voor Van Ooijen

Demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Conny Helder wil daarom dat “er alles aan wordt gedaan” om de vaccinatiegraad op te krikken, zegt de VVD-bewindsvrouw in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Wat de staatssecretaris aan het doen is, is denk ik goed.”

Helder noemt de uitbraak van kinkhoest en mazelen “heel zorgelijk”. Ze vindt er “wat voor te zeggen” dat de VVD voorstelt om ongevaccineerde kinderen te kunnen weren uit de kinderopvang. “Volgens mij is het voorstel niet helemaal doorgeprikt. Er was gisteren weinig steun, maar het is aan de fractie van de VVD om na te denken of ze hiermee verder willen. Dat moeten we afwachten.”

Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier via NPO Start!

Ze benadrukt dat het aanpakken van desinformatie, zoals Van Ooijen wil, “effectief” kan zijn. “Aan de andere kant denk ik dat het echt wel het onderzoeken waard is om te kijken of een vaccinatieplicht op het kinderdagverblijf kan helpen. Volgens mij moeten we er alles aan doen om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen”, aldus de bewindsvrouw. “Het is gewoon niet goed wat er nu gebeurt.”

Lees ook: 

VVD wil ongevaccineerde kinderen weren uit kinderopvang: ‘We moeten een norm stellen’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer

Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten, heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd….

Lees meer

16-jarig slachtoffer steekincident Helmond overleden

Het slachtoffer van het steekincident in Helmond in de nacht van dinsdag op woensdag is overleden, meldt de politie. De 16-jarige jongen overleed woensdagochtend in…

Lees meer