main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 14 maart 2024 — 09:44

MKB-voorzitter Jacco Vonhof is tegen verhoging minimumloon: ‘Kunnen ondernemers nog wel bestaan?’

In opdracht van de vorige samenstelling van de Tweede Kamer, is het demissionaire kabinet van plan om het minimumloon opnieuw te verhogen. Dat is volgens voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof tegen het zere been van veel kleinere ondernemers. “Als een werkgever in dit geval iemand met het minimumloon een euro meer geeft, kost het hem twee euro”, reageert hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De nieuw samengestelde Tweede Kamer debatteert vandaag over de plannen om het minimumloon opnieuw te verhogen. Vonhof is tegen en hoopt dat de Kamer de verhoging heroverweegt. “Dit is in de Kamer gebeurd toen ze dachten dat ze alleen maar cadeautjes hoefden uit te delen. Er zit nu een andere Kamer die misschien vier jaar vooruit gaat denken en na gaat denken over wat verstandig is voor de lange termijn.”

Politiek commentator van het AD Hans van Soest is het eens dat de politiek destijds vooral aan hun eigen populariteit dacht “door allerlei leuke dingen voor de mensen te beloven. De rekening leggen ze daarvoor neer, en daar geef ik de heer Vonhof gelijk in, vooral bij bedrijven. Partijen zeggen in dit geval nooit: oh, we geven dan ergens anders minder geld aan uit. Het is altijd de lasten verhogen voor iemand anders.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Inefficiënte verhoging

De stijging van het minimumloon komt bovenop de stijging die op 1 januari 2024 inging. Het minimumuurloon wordt straks €13,43. De rekening komt grotendeels bij werkgevers te liggen, vertelt Vonhof. “Het minimumloon is bijna dertig procent gestegen ten opzichte van anderhalf jaar geleden.”

Vonhof noemt de stijging “een inefficiënte manier” om de bestaanszekerheid van Nederlanders te verbeteren. “Ik gun iedereen een hoger salaris en zeker als ze meer gaan werken, of áls ze gaan werken, dat ze dan meer geld overhouden. Dat systeem in Nederland zit niet goed in elkaar.” Hij ziet liever dat de overheid zorgt dat de toeslagen beter geregeld worden, of dat die zorgt dat werkgevers meer nettoloon kunnen uitbetalen.

Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier via NPO Start.

‘Kunnen ondernemers nog wel bestaan?’

Bovenop het brutoloon betaalt de werkgever nog een aantal lasten die je als werknemer niet ziet. “Dus als een werkgever in dit geval iemand met het minimumloon een euro meer geeft, kost het hem twee euro. Met name al die extra kosten moet hij ergens verstoppen in zijn product of dienst. En daar raken we nu echt aan het eind.”

Kleine ondernemers kunnen in veel gevallen hun prijzen niet verder verhogen. Dat deden ze al eerder vanwege de loonsverhogingen, maar ook vanwege duurdere grondstoffen en hogere huurprijzen. “Het is inmiddels zo ver dat de inflatie die er nu is, die wordt hoofdzakelijk aangejaagd door de lonen die stijgen. We zitten nu echt in een heel lastige situatie dat als we de lonen verhogen, de prijzen ook stijgen en de lonen weer omhoog moeten. Dat moet een keer stoppen”, aldus de voorzitter van MKB-Nederland. Hij vraagt zich hardop af of ondernemers nog wel kunnen bestaan.

Lees ook:

Veertien procent looneis FNV ‘echt te stevig’ volgens MKB-voorzitter Jacco Vonhof

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zijn de misdaadplannen van het kabinet uitvoerbaar?

Meer blauw op straat, zwaarder straffen en criminelen in hun portemonnee raken: het nieuwe, rechtse kabinet heeft heel wat plannen om misdaad te bestrijden. Maar zijn ze ook uitvoerbaar?
In Het Misdaadbureau neemt Maaike Timmerman het hoofdlijnenakkoord – en de reacties daarop –  door met onderzoeksjournalist Rick Pietersz.
Ook is het deze maand 17 jaar geleden dat Maddie McCann verdween. Wordt de Britse peuter ooit teruggevonden en hoe kunnen nieuwe technieken daarbij helpen? Het Misdaadbureau ontvangt Jaap Knotter, lector Technologies for Criminal Investigations, AD-correspondent in het Verenigd Koninkrijk Geert Langendorff en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.
Vrijdag 19.00 uur

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer