main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Haagse Lobby (radio) - 18 september 2023 — 23:17

Veertien procent looneis FNV ‘echt te stevig’ volgens MKB-voorzitter Jacco Vonhof

Vakbond FNV eist een loonstijging van veertien procent. Die looneis is volgens MKB-voorzitter Jacco Vonhof “echt te stevig”, zegt hij bij WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. “De CEO van een gemiddeld bedrijf heeft zes mensen in dienst en kan dit soort stijgingen echt niet wegzetten in de prijzen en de kosten.”

“Het minimumloon is een beeld, een getal. Maar dat getal is bruto”, zegt Vonhof. Hij legt uit dat wanneer het bruto bedrag wordt verhoogd, het de werkgever juist meer kost dan dat bedrag zelf. “Of dat nou zestien euro is of achttien euro, je moet als werkgever over elke euro €1,80 extra betalen. Want die tachtig cent gaat sowieso al in de lasten die de werknemer niet ziet, en de werknemer houdt daar ongeveer dertig eurocent netto aan over.”

Het gaat de mkb-voorman juist om wat mensen uiteindelijk als netto besteedbaar inkomen hebben. “Dus wat zit er in mijn portemonnee? Het is toch te bizar voor woorden dat in Nederland een enorme hap van dat bruto naar netto weggaat in de richting van de staat.”

Tekst gaat verder onder de tweet:

Bestaanszekerheid

Bestaanszekerheid is op dit moment een belangrijk thema binnen de verkiezingen en overschaduwt de begroting die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. Vonhof is van mening dat de discussie over lastenverdeling zou moeten gaan over ‘eerlijk verdienen’ in plaats van over ‘verdelen’. Volgens Vonhof gaat het nog altijd te vaak over verdelen. Hij hekelt de ‘rare prikkels’ van de overheid. “Mensen die bereid zijn om de handen uit de mouwen te steken, om actief te worden, om risico te lopen als werknemer of als ondernemer, moeten als ze dat doen er ook iets aan overhouden”, zegt hij.

“Als je in deeltijd werkt en meer gaat werken, dan ga je er eigenlijk niet op vooruit. Sterker nog, vaak op achteruit”, zegt Vonhof. “Als jij op dit moment in de bijstand zit door omstandigheden en je wilt er graag uit, dan is het salaris wat je uiteindelijk moet verdienen bijna boven modaal om alleen al evenveel op je rekening te krijgen als dat je krijgt in de bijstand met alle toeslagen.”

FNV-voorzitter Tuur Elzinga is het eens met de ongelijke verdeling van de lasten. “Steeds meer mensen kunnen de eindjes niet meer aan elkaar knopen. En een hele grote groep mensen daarboven maakt zich zorgen daarover.” Toch merkt hij op dat de meest schrijnende armoede volgens hem zit op het sociaal minimum. “Dat beeld dat je dan met toeslagen krijgt, dat is niet waar. Maar het is juist daarboven”, zegt hij. “Op een gegeven moment raak je al die toeslagen kwijt en houd je een inderdaad van een euro extra heel weinig over. En dat leidt ertoe, als je dat doorrekent, komt je bij een hele scheve lastenverdeling.”

Volgens zowel Vonhof als Elzinga zal het belastingstelsel eerst op de schop moeten en simpeler moeten worden gemaakt, willen er echt spijkers met koppen kunnen worden geslagen in Den Haag.

Beluister de hele aflevering nu terug als podcast:

Lees ook:

VNO-NCW: ondernemers somber gestemd in aanloop naar Prinsjesdag


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer

Economen ING: groei economie bescheiden, koopkracht wel vooruit

De Nederlandse economie stagneert dit jaar en laat de komende jaren waarschijnlijk maar bescheiden groei zien, voorspellen economen van ING in een nieuw rapport. Voor…

Lees meer