main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Haagse Lobby (radio) - 18 september 2023 — 23:17

Veertien procent looneis FNV ‘echt te stevig’ volgens MKB-voorzitter Jacco Vonhof

Vakbond FNV eist een loonstijging van veertien procent. Die looneis is volgens MKB-voorzitter Jacco Vonhof “echt te stevig”, zegt hij bij WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. “De CEO van een gemiddeld bedrijf heeft zes mensen in dienst en kan dit soort stijgingen echt niet wegzetten in de prijzen en de kosten.”

“Het minimumloon is een beeld, een getal. Maar dat getal is bruto”, zegt Vonhof. Hij legt uit dat wanneer het bruto bedrag wordt verhoogd, het de werkgever juist meer kost dan dat bedrag zelf. “Of dat nou zestien euro is of achttien euro, je moet als werkgever over elke euro €1,80 extra betalen. Want die tachtig cent gaat sowieso al in de lasten die de werknemer niet ziet, en de werknemer houdt daar ongeveer dertig eurocent netto aan over.”

Het gaat de mkb-voorman juist om wat mensen uiteindelijk als netto besteedbaar inkomen hebben. “Dus wat zit er in mijn portemonnee? Het is toch te bizar voor woorden dat in Nederland een enorme hap van dat bruto naar netto weggaat in de richting van de staat.”

Tekst gaat verder onder de tweet:

Bestaanszekerheid

Bestaanszekerheid is op dit moment een belangrijk thema binnen de verkiezingen en overschaduwt de begroting die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. Vonhof is van mening dat de discussie over lastenverdeling zou moeten gaan over ‘eerlijk verdienen’ in plaats van over ‘verdelen’. Volgens Vonhof gaat het nog altijd te vaak over verdelen. Hij hekelt de ‘rare prikkels’ van de overheid. “Mensen die bereid zijn om de handen uit de mouwen te steken, om actief te worden, om risico te lopen als werknemer of als ondernemer, moeten als ze dat doen er ook iets aan overhouden”, zegt hij.

“Als je in deeltijd werkt en meer gaat werken, dan ga je er eigenlijk niet op vooruit. Sterker nog, vaak op achteruit”, zegt Vonhof. “Als jij op dit moment in de bijstand zit door omstandigheden en je wilt er graag uit, dan is het salaris wat je uiteindelijk moet verdienen bijna boven modaal om alleen al evenveel op je rekening te krijgen als dat je krijgt in de bijstand met alle toeslagen.”

FNV-voorzitter Tuur Elzinga is het eens met de ongelijke verdeling van de lasten. “Steeds meer mensen kunnen de eindjes niet meer aan elkaar knopen. En een hele grote groep mensen daarboven maakt zich zorgen daarover.” Toch merkt hij op dat de meest schrijnende armoede volgens hem zit op het sociaal minimum. “Dat beeld dat je dan met toeslagen krijgt, dat is niet waar. Maar het is juist daarboven”, zegt hij. “Op een gegeven moment raak je al die toeslagen kwijt en houd je een inderdaad van een euro extra heel weinig over. En dat leidt ertoe, als je dat doorrekent, komt je bij een hele scheve lastenverdeling.”

Volgens zowel Vonhof als Elzinga zal het belastingstelsel eerst op de schop moeten en simpeler moeten worden gemaakt, willen er echt spijkers met koppen kunnen worden geslagen in Den Haag.

Beluister de hele aflevering nu terug als podcast:

Lees ook:

VNO-NCW: ondernemers somber gestemd in aanloop naar Prinsjesdag


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer