Pech voor Johan Derksen en andere liefhebbers: laatste sigarenmaker van Nederland sluit gedwongen de deuren
Kenners zijn het erover eens: de beste sigaren komen van Nederlandse bodem. Maar de laatste sigarenmaker in ons land sluit binnenkort voorgoed de deuren. Van der Donk Sigaren kan niet voldoen aan nieuwe wetgeving, in het leven geroepen om roken te ontmoedigen.
De iconische ex-premier van Groot-Brittannië Winston Churchill kon erover meepraten: hij stak tijdens de Tweede Wereldoorlog zo'n acht tot tien sigaren per dag op. Dat komt neer op zo'n 4000 per jaar. Ook Nederland ken(de)t een aantal bekende sigarenliefhebbers, zoals oud-VVD-leider Hans Wiegel, prins Bernhard en tv-persoonlijkheid Johan Derksen.
De liefhebbers zijn de sigaar: de laatste Nederlandse maker houdt ermee op. "Ons familiebedrijf is vanaf 1919 actief. Ik ben erin gekomen als derde generatie in 1976", vertelt sigarenmaker Richard van der Donk van Van der Donk Sigaren in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Zijn sigaren werden gepaft door tal van bekende gezichten. "Als je vanuit speciaalzaken hoort wie jouw sigaren komen kopen, dan heb je het over Hans Wiegel, Winston Churchill, president van Joegoslavië Josip Broz Tito", vertelt de trotse maker.
Nieuwe regelgeving
Hij kan zijn ambacht echter binnenkort niet meer uitoefenen. Vanaf dit jaar gelden nieuwe, strengere regels voor de verkoop van tabak. Zo moet ook de sigarenbranche in navolging van verkopers van sigaretten en shag, vanaf 20 mei een track & trace-systeem invoeren om handel in illegale tabak tegen te gaan. De benodigde apparatuur en bijkomende kosten bedragen zo'n 500.000 euro.
Dat geld heeft Van der Donk (66) niet. "Er is ook jaarlijks geld nodig voor een licentie. Voor een klein bedrijf als dat van ons, is dat een dermate hoog bedrag, dat we het nooit kunnen dragen", verzucht hij. Bovendien is Van der Donk één jaar verwijdert van de AOW-leeftijd.
"Iets wat je niet kan veranderen, daar moet je je niet druk om maken, maar dat is de theorie", vertelt de sigarenmaker. "In de praktijk blijkt dat ik er de nodige moeite mee heb om na drie generaties en 105 jaar hard werken het licht uit te doen."