Komende jaren meer wegafsluitingen en files door grootschalige wegwerkzaamheden
Rijkswaterstaat voert de komende jaren extra veel wegwerkzaamheden uit, wat meer wegafsluitingen en meer files betekent. Tunnels, bruggen en autobanen worden weer in optimale conditie gebracht. Ook in Voorburg, waar Rijkswaterstaat de komende tijd bezig is om de verlichting in de Sijtwendetunnel te vervangen.
Het feit dat de verlichting in deze tunnel wordt aangepakt heeft volgens omgevingsmanager Karen de Groot te maken met de strenge tunnelwet. "Als de lichten in de tunnel het niet doen, moet je de tunnel sluiten. De lichten in deze tunnel zijn over de houdbaarheidsdatum heen, dus vandaar dat we besloten hebben de verlichting te vervangen."
Veel infrastructuur over houdbaarheidsdatum
"We kijken altijd met gemeenten, hulpdiensten en weggebruikers wat de beste momenten zijn om de werkzaamheden te verrichten", benadrukt hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat Arjan Driesprong in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Heel vaak is dat 's nachts, in het weekend of in vakantieperiodes, maar juist hier is ervoor gekozen om van zondagavond tot zaterdagochtend 24 uur per dag te werken. In het weekend blijft de snelweg open, omdat Leidschendam, Voorburg en de verdere omgeving anders vastloopt en het doordeweekse verkeer juist goed om te leiden is."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.
Driesprong benadrukt dat Rijkswaterstaat veel onderhoud moet doen, omdat veel van de huidige infrastructuur dateert uit de jaren 60, '70 en '80 van de vorige eeuw. "Deze infrastructuur zit, zoals wij dat noemen, aan het einde van de technische levensduur. Dat moet allemaal op hetzelfde moment worden onderhouden of vervangen." Een andere belangrijke reden volgens Driesprong is dat de infrastructuur is ontworpen op een andere verkeersintensiteit dan we nu hebben.
Tekst gaat verder onder de X:
De komende jaren wordt extra veel aan de weg gewerkt, wat meer wegafsluitingen en meer files betekent. "We kijken altijd met gemeenten, hulpdiensten en weggebruikers wat de beste momenten zijn om de werkzaamheden te verrichten", benadrukt Arjan Driesprong (Rijkswaterstaat). #WNL pic.twitter.com/1r3dr5VQbW
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) February 20, 2024
'Meer investeren in mobiliteitstransitie'
De tunnel ligt in de autoweg N14 tussen Leidschendam en Voorburg en verbindt de A4 met de N44. Het staat bekend als één van de grootste knelpunten in het Nederlandse wegennet. "Er moet veel aan onderhoud worden gedaan en er is besloten om niet te investeren in nieuwe infrastructuur", zegt wethouder bereikbaarheid en mobiliteit Jeffrey Keus. "Daar zullen we als overheden wat mee moeten."
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Hij noemt het investeren in de mobiliteitstransitie het belangrijkste streven. "We willen het OV en de fiets beter gaan inzetten, zodat meer mensen deze keuze maken. Dan zullen mensen erachter komen dat dat vaak nog een snellere manier is om naar werk te gaan."
Omgevingsmanager De Groot zorgt ervoor dat inwoners, weggebruikers en bedrijven op de hoogte zijn van deze afsluiting. "We proberen het verkeer zo goed mogelijk om te leiden." Deze wegafsluiting is één van de vele voorbeelden waar weggebruikers de komende jaren meer dan gemiddeld mee te maken zullen krijgen.