Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Scholen doen mobieltjes en masse in de ban: ‘Je wordt er dik en dom van’

Peter Visser

Steeds meer scholen doen de mobiele telefoon in de ban, tot grote vreugde van leraar en lerarenopleider Ton van Haperen. "Je wordt er doodongelukkig van dat je denkt te moeten voldoen aan wat dat apparaat van je vraagt. Mensen worden er dik en dom van. Dat is gewoon zo."

Afgelopen zomer besloot demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf dat kinderen geen telefoon meer mogen meenemen in de klas. Scholen kregen tot 1 oktober de tijd om uit te zoeken hoe ze dat wilden regelen. Als het scholen niet zelf zou lukken, stelde Dijkgraaf voor om met landelijke regels het gebruik van telefoons in scholen aan banden te leggen.

Op het Corderius College in Amersfoort mogen leerlingen vanaf 1 januari helemaal geen telefoon op zak hebben. "Wij kiezen voor het telefoonbeleid 'thuis of in de kluis'", vertelt rector Arnoud Messelink in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Het gaat niet alleen om aandacht hebben tijdens de les, maar ook om aandacht hebben voor elkaar."

Ontvang jij al onze nieuwsbrief? Meld je hier gratis aan!

De leerlingen reageren "behoorlijk verschillend" op het besluit, erkent Messelink, die streng wil gaan controleren. "We zijn een school van 1800 leerlingen en ruim 200 medewerkers. We hebben gezegd: we moeten het met elkaar doen. We kunnen niet alleen aan conciërges overlaten om te handhaven."

Derdejaars vwo-leerling Silke is niet blij met het verbod. "Een telefoon kan je ook verbinden door spelletjes of door gespreksonderwerpen op je telefoon te zien. Je kan ook afspreken in je pauze met leerlingen die niet in je klas zitten." Ze gaat haar telefoon missen. "Maar ik denk dat we er wel mee leren leven."

'Op school moet je met elkaar communiceren'

Leraar economie aan het Rythovius College in Eersel Ton van Haperen juicht het besluit van het Corderius College toe. "In de klas heb ik dat probleem niet", zegt hij over de mobieltjes. "Mocht er zo'n ding afgaan, dan scheld ik ze de hoek in. Ze weten dat het niet mag, dat is echt geen probleem."

"Het probleem is: in de school zie je soms leerlingen bij een lokaal staan en ze staan dan allemaal op dat ding te kijken, in plaats van dat ze met elkaar praten. Terwijl het de bedoeling is dat je op een school met elkaar communiceert, samenleeft en niet in je eigen bubbel blijft hangen", zegt Van Haperen, schrijver van twee boeken over onderwijs in Nederland.

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.

Hij vindt het verbod op de telefoon in klaslokalen "heel goed", maar laakt de traagheid van de besluitvorming. "Dat is typisch Nederlands. Ik heb hier twee jaar geleden al een artikel over geschreven en nu zijn we eindelijk zover. Dat we er twee jaar over doen om met een richtlijn te komen over dat we mobieltjes misschien gaan verbieden. In Frankrijk ging het sneller, laat ik het zo zeggen."

'Je wordt er dik en dom van'

De school van de dochter van directeur van debatcentrum De Balie Yoeri Albrecht, de Geert Grooteschool in Amsterdam, is sinds kort telefoonvrij. "Mijn dochter is er dolblij mee", vertelt hij in Goedemorgen Nederland. "Zij zit in haar eindexamenjaar. Ze baalt ervan dat het niet twee jaar geleden gebeurd is. Ze zegt: eindelijk praat iedereen in de pauze weer met elkaar. Soms gebeurde het dat iedereen op een rijtje zat en alleen op de telefoon keek."

"Je wordt er doodongelukkig van, dat je de hele tijd denkt dat je moet voldoen aan wat het apparaat van je vraagt", vult docent Van Haperen aan. "Mensen worden er dik en dom van. Dat is gewoon zo."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau