Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Ze dragen vlaggen met ‘dood aan Israël’ en ‘verdoemenis aan alle Joden’. Wie zijn de Houthi-rebellen?

Peter Visser

Ze dragen vlaggen met 'dood aan Amerika', 'dood aan Israël' en 'verdoemenis aan alle Joden'. Wie zijn de Houthi-rebellen die commerciële schepen aanvallen in de Rode Zee? "Het was ooit een soort jeugdbeweging in Jemen. Ze zijn geradicaliseerd na de inval van Amerika in Irak", vertelt brigadegeneraal Han Bouwmeester in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De Amerikaanse strijdkrachten hebben drones uit Jemen onderschept die schepen in de Rode Zee aanvielen, meldde het Centrale Commando (CENTCOM) van de Amerikaanse strijdkrachten maandag. Volgens CENTCOM gaat het om vier aanvallen op drie commerciële schepen in internationale wateren in de Rode Zee.

De drones werden afgevuurd uit door Houthi-rebellen gecontroleerd gebied in Jemen. Twee vrachtschepen die onder Panamese vlag voeren werden geraakt, maar er vielen geen gewonden. Volgens CENTCOM worden de aanvallen gefaciliteerd door Iran. De Verenigde Staten beraden zich over een reactie op de aanvallen, aldus het Centrale Commando.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

De Houthi-rebellen verdedigen hun aanvallen in een verklaring met het argument dat het om Israëlische schepen ging. Ze kondigden aan ermee door te gaan, totdat Israël ophoudt met zijn aanvallen tegen de Gazastrook. De Houthi-rebellen hebben de afgelopen weken meerdere aanvallen op schepen uitgevoerd, maar deze laatste aanvallen op commerciële schepen zien de Amerikanen als een escalatie.

Wie zijn de Houthi-rebellen?

De Houthi-rebellen mengden zich de afgelopen jaren in verschillende conflicten, zegt brigadegeneraal Bouwmeester. "De groep bestaat al sinds begin jaren '90. Ze zijn begonnen als een soort jeugdbeweging in Jemen. Men zag de invloed van een salafistische stroming in Jemen toenemen. De salafieten vormen een stroming die heel strikt in de leer is. De Houthis waren aanvankelijk heel tolerant en wilden niet die weg inslaan."

De beweging radicaliseerde toen Amerika Irak binnenviel in 2003, zegt Bouwmeester. "Dat hebben zij gezien als een enorme inbreuk op de islamitische wereld. Vanaf dat moment hebben zij stelling genomen tegen Amerika. Je ziet vaker in het Midden-Oosten: degene die tegen Amerika is, is ook per definitie tegen Israël. Dat geldt ook voor de Houthi-rebellen."

"Ze dragen vlaggen met 'dood aan Amerika', 'dood aan Israël' en 'verdoemenis aan alle Joden'", vertelt Bouwmeester. "Ze hebben heel sterk stelling ingenomen tegen Israël."

Steun Iran

Het vermoeden bestaat dat de Houthi-rebellen worden gesteund door Iran. "De Houthi's zijn net als het bewind in Iran sjiitische moslims. Er is een duidelijke connectie." Ook vliegen ze naar de schepen met helikopters, wat wijst op financiële steun. "De financiering gaat grotendeels via Iran. Dat zien we ook bij Hamas en Hezbollah."

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.

Dankzij Iran zijn de Houthi's goed bewapend. Bouwmeester: "Waar het vermoeden bestaat dat een schip enigszins een band heeft met Israël, vallen ze aan en gijzelen ze de bemanning. Dat ze helikopters hebben, zegt dat het een behoorlijke club is geworden en niet zomaar een rebbellegertje is."

De Houthi-rebellen mengen zich steeds vaker in conflicten buiten Jemen. "Ze zijn langzamerhand aan het uitbreiden. Ze waren bijvoorbeeld betrokken bij de burgeroorlog in Syrië. Het is een beweging die groter wordt en internationaler is gaan denken."

Ze roeren zich nu in de Rode Zee, omdat ze zich verwant voelen met terreurgroep Hamas, zegt Bouwmeester. "Hamas is een soennitische groep, maar ze hebben een gemeenschappelijke vijand: Israël. De Houthi-rebellen zijn op dit moment vooral gericht tegen Amerika en tegen Israël." Wat de Houthi's precies willen bereiken, weet Bouwmeester niet.

Nederlandse schepen

Ook Nederlandse schepen varen in de Rode Zee. Volgens Bouwmeester biedt Amerika bescherming. "Amerika heeft twee carrier strike groups, vliegdekschepen, die in de Middellandse Zee lagen. Daaromheen liggen schepen die ondersteuning bieden. Eén van de schepen, de USS Gerald R. Ford ligt nog in de Middellandse Zee. De USS Dwight D. Eisenhower ligt nu in de Perzische Golf en ziet erop toe dat er niet teveel gebeurt."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau