VN pleit voor minimumleeftijd voor gebruik AI op school: ‘Kan schade veroorzaken’
Jonge kinderen zouden op school niet zomaar gebruik moeten kunnen maken van kunstmatige intelligentie (AI), waaronder chatbots als ChatGPT. Daartoe roepen de Verenigde Naties op. De onderwijsorganisatie van de VN, UNESCO, pleit voor strikte regels voor het gebruik van AI-tools in klaslokalen, inclusief het beperken van het gebruik ervan tot oudere kinderen.
De richtlijnen die de UNESCO heeft opgesteld adviseren een minimumleeftijd van dertien jaar. Dat is de leeftijd die ChatGPT eerder zelf ook heeft voorgesteld. UNESCO erkent dat er ook deskundigen zijn die vinden dat die leeftijdsgrens nog te laag is en eigenlijk verhoogd zou moeten worden naar zestien jaar.
Volgens het in Parijs gevestigde instituut kan AI gevolgen hebben voor het emotionele welzijn van kinderen. Als ze in de klas dingen leren van dergelijke programma's in plaats van menselijke leraren, zouden ze kwetsbaar kunnen worden voor manipulatie. "Generatieve AI kan een enorme kans bieden voor de menselijke ontwikkeling, maar kan ook schade veroorzaken", stelt Audrey Azoulay, directeur-generaal van UNESCO.