Is het einde van Rutte IV in zicht? ‘Wie heeft nog vertrouwen in dit kabinet?’
Gisteren hielden VVD, SP en ChristenUnie hun congres. Bij de VVD ging dat er hard aan toe. Mark Rutte wil koste wat kost het kabinet niet laten vallen. “We zijn onvermoeibaar”, zei de partijleider enigszins getergd tijdens de Liberale Open Dag van de VVD. Voormalig CDA-staatssecretaris Mona Keijzer snapt die ergernis van Rutte wel, zegt ze bij WNL Op Zondag.
Keijzer die zelf ruim tien jaar in Den Haag rondliep zegt over Rutte: “Hij is getergd omdat hij zich realiseert dat op dit onderwerp de kluit belazerd wordt.” Keijzer stelt dat de asielwet op zichzelf is gebouwd uit hele goede uitgangspunten die in internationale verdragen zitten, maar dat juist daardoor het kabinet bemoeilijkt wordt om er iets aan te kunnen doen.
Henk Kamp zei afgelopen week bij het WNL-programma Sven Op 1 dat we desnoods de verdragen zouden moeten opzeggen, maar daar voelt Keijzer niet meteen iets voor. “Dat klinkt dan zo resoluut. Ik denk dat je die kant op moet, maar dat wil niet zeggen dat je de beschaving die in die verdragen zit loslaat. Je zult alleen veel eerlijker moeten zijn over wat nodig is om hier iets aan te doen.”
‘Kijk ook naar de gevolgen-ethiek’
Volgens Keijzer moet het kabinet naast de principe-ethiek die hier speelt – elke migrant is een mens – ook kijken naar de gevolgen-ethiek. “De grote verliezers van dit beleid zijn bijvoorbeeld de Nederlandse jeugd die moet concurreren op de woningmarkt, maar vergis je ook niet in die vluchtelingen die nu in een soort rad van fortuin stappen en sterven op de Middellandse Zee, maar ook op het effect waar ze vandaan komen”, zegt ze. “Alle sterke slimme jonge mensen komen hiernaartoe. Het is een braindrain daar.”
Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf (D66) reageert dat het kabinet integraal kijkt hoe er met migratie moet worden omgegaan. “Dat is dus ook studie en werk”, zegt hij. “We zien allemaal de urgentie en de problemen die het veroorzaakt. Ik heb ook vaak gesprekken in regio’s waar ze zeggen dat ze de faciliteiten niet meer overeind houden.” Dijkgraaf pleit ervoor dat Nederland ook naar het totaalplaatje kijkt en wat migratie ook aan positieve effecten met zich mee kan brengen voor het land.
Beluister de hele aflevering nu terug als podcast:
Beloftes komen niet uit
Media-ondernemer Sjuul Paradijs merkt op dat Rutte zes maanden eerder op het vorige partijcongres ook al dergelijke beloftes deed om de asielcrisis aan te pakken. Dat resulteerde in de spreidingswet, maar in de praktijk is daar volgens kritische partijleden van de VVD nog niks mee gebeurd. “Rutte heeft heel veel beloofd in de afgelopen twaalf jaar en er is vaak niets van terecht gekomen.”
Volgens Paradijs is Rutte een machtspoliticus die na twaalf jaar aanvoelt dat de macht aan het afbrokkelen is op alle dossiers. “Er zijn ooit beloftes gedaan om te zorgen dat de armoedeval gaat verdwijnen. Er zijn beloftes gedaan over belastingverlaging, vermindering van belastingdruk en dat is allemaal niet gerealiseerd”, zegt hij. “Het excuus is: ja we zitten in een coalitie, maar de achterban van de VVD begint het niet meer te geloven. Dat is dramatisch voor Rutte.”
Paradijs denkt dat dit het einde gaat betekenen van kabinet Rutte IIV. “Het kabinet is intrinsiek al helemaal verkeerd van start gegaan. Met die lange kabinetsformatie, met het rare regeerakkoord, dat knellende klimaatbeleid wat er is en waar ondernemers hor en dol van zijn geworden.” Hij vraagt zich hardop af wie er nog vertrouwen heeft in dit kabinet.
‘Bescheiden overheid nodig’
Dijkgraaf stelt dat er meer problemen spelen in Nederland die door de bevolking op het bordje van het kabinet worden gelegd. “Dat is dat heel ingewikkeld proces met eindeloos met elkaar praten, heel veel overleggen, slechte koffie en kleine zaaltjes. Dat is de boodschap die we ook naar het land toebrengen.” Hij zegt dat dit kabinet bestaat uit centrumpartijen die er op deze manier dus samen uit moeten komen. “Niet omdat we dat zo gewend zijn, maar omdat we denken dat we dan betere oplossingen krijgen. En dat is een belangrijk signaal, denk ik, in een wereld waar heel veel landen een andere methode kiezen.”
Keijzer stelt dat er in Den Haag tal van mensen zitten met goede bedoelingen, maar dat de situatie inmiddels behoorlijk is vastgelopen. “Maakbaarheid, bemoeizucht, digitalisering, lijdt tot wetgeving waar mensen gek van worden en die onuitvoerbaar zijn. Wat we nodig hebben is een bescheiden overheid die gaat kijken: moeten we ons echt wel overal mee bemoeien?”
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
Lees ook:
Minister Dijkgraaf: ‘Slavernijverleden moet betere rol hebben in onze samenleving’
Door: Matthijs Meulblok
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans hekelt de onophoudelijke conflicten in het kabinet en de coalitie. “Met de afspraken zit het wel goed, er staan goede dingen op…
Lees meerBegin deze week werd vogelgriep geconstateerd op een kippenboerderij in Putten, waarna Femke Wiersma (BBB), minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, woensdag een landelijke…
Lees meerParticuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…
Lees meerDe politie roept slachtoffers van dating- en beleggingsfraude op om zich écht te melden. Er worden steeds grotere bedragen afgetroggeld en het fenomeen neemt in…
Lees meerDe NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…
Lees meerHonderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…
Lees meer