main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 31 mei 2023 — 13:02

VVD-prominent Henk Kamp over asiel: zeg desnoods internationale verdragen op

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp in het WNL-radioprogramma Sven Op 1. Wat hem betreft is de maat dan ook vol. “Het is een onhoudbare situatie, en ik heb geen geduld.” Als er geen andere weg mogelijk is, adviseert hij daarom dan ook desnoods het Vluchtelingenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) op te zeggen.

“Die verdragen mogen het oplossen van een hele reële problematiek die bedreigend is voor de kwaliteit van de Nederlandse samenleving niet in de weg staan”, zegt de VVD-prominent.

In het Vluchtelingenverdrag, opgesteld door de Verenigde Naties, staat dat mensen die vervolging vrezen vanwege ras, godsdienst, nationaliteit, seksuele voorkeur of politieke overtuiging, recht hebben op bescherming. Staten mogen geen mensen terugsturen naar landen waar zij vrezen voor vervolging.

Luister de uitzending als podcast:

“Maar tegenwoordig komt er een massale toestroom van economische vluchtelingen onder dat Vluchtelingenverdrag naar Nederland, en dan krijgen ze hier vervolgens een verblijfsvergunning”, stelt Kamp. “Daar was het Vluchtelingenverdrag niet voor bedoeld.” Daarom vindt hij dat Nederland zich moet afvragen of ze hier nog deel van wil en kan uitmaken. “Als het opzeggen van het Vluchtelingenverdrag de doorslaggevende factor geeft voor de oplossing van de asielinstroom in Nederland, moet dat gebeuren.”

EU-lidmaatschap

Hetzelfde geldt voor het EVRM en alle andere Europese regelgeving die op grond daarvan en het Vluchtelingenverdrag zijn opgesteld. Maar je kunt moeilijk uit het EVRM stappen, en in de Europese Unie (EU) blijven. De VVD’er stelt dan ook dat het lidmaatschap van de EU, als het in de weg staat van het beperken van de asielinstroom, een groot probleem kan worden. “Ik zit niet te wachten om eruit te stappen”, benadrukt hij. “Maar het hele complex aan Europese regels leidt er uiteindelijk toe dat we in Nederland vastlopen.”

Kamp geeft aan dat hij — zeker als oud-minister van Economische Zaken — het belangrijk vindt om lid te zijn van de EU. “Dat is ook in het belang van Nederland. Maar het is ook in het belang van Nederland dat wij ermee op gaan houden dat de immigratie zodanig is dat de situatie in het land van jaar tot jaar verslechterd.”

Opt-out

Liefst ziet Kamp dat Nederland, net als bijvoorbeeld Denemarken, een opt-out krijgt op bepaalde Europese regelgeving. Denemarken heeft bij de onderhandelingen over het Verdrag van Maastricht in de jaren 90 de mogelijkheid bedongen om af te kunnen wijken van de asielregels voor andere EU-landen. Onder meer op het gebied van migratie. “En je ziet dat zij op dit moment wel in staat zijn om een behoorlijk asiel- en migratiebeleid te voeren”, zegt Kamp. “Nederland moet dus ook zeggen: dan willen wij ook een opt-out als het gaat om migratie, en Europa moet daaraan meewerken.” Als dat niet het geval is, dan moet Nederland uitstappen, maar dat is niet het doel, zegt hij. “Het doel is het probleem onder controle krijgen en oplossen. Dan mag je medewerking vragen en verwachten, dat is het doel.”

Lees ook:

Migratie-expert: ‘Ons asielsysteem jaagt mensen de dood in’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer