main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 mei 2023 — 08:21

Voormalig FC Groningen-directeur Hans Nijland voor toegang tot stadion met vingerafdruk

Voormalig FC Groningen-directeur Hans Nijland is voorstander van het idee om een voetbalkaartje te koppelen aan je vingerafdruk. “Ik denk dat het een deel van de oplossing kan zijn”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Politiebonden NPB en ACP willen dat supporters uitsluitend toegang krijgen tot voetbalstadions met een vingerafdruk, meldt De Telegraaf. Dat moet voorkomen dat hooligans met een stadionverbod toch binnenkomen. Als zij hun vinger op het poortje leggen, gaan de alarmbellen af.

Het idee komt van Gerard van Hoeven, die een gespecialiseerd bedrijf in onder andere communicatieapparatuur heeft. Volgens de politiebonden krijgen met zijn initiatief alleen goedwillende supporters toegang tot het stadion. Door een toegangskaartje te koppelen aan een vingerafdruk, kan volgens de bonden geweld in de stadions een halt worden toegeroepen.

‘Pakket aan maatregelen nodig’

Het Nederlandse voetbal wordt de laatste weken ontsierd door tal van incidenten. Zo vielen supporters van AZ afgelopen week in eigen stadion fans van het Engelse West Ham United aan. Ook werden dit seizoen al verschillende wedstrijden in de Eredivisie gestaakt door ongeregeldheden. Onlangs gebeurde dat bij het al gedegradeerde FC Groningen, nadat eerst rokbommen werden afgestoken en vervolgens een supporter het veld oprende. Eerder dit seizoen werd een speler van die club geslagen door een supporter.

“Digitaal toezicht, want daar heb je hier over, kan één zijn. Ik denk dat je het ook moet combineren met een omgevingsverbod, dat is twee”, reageert voormalig FC Gorningen-directeur Nijland op het idee van Van Hoeven. “Ik denk dat het een belangrijke stap is, maar er moet een pakket aan maatregelen komen.”

Hij is ervan “overtuigd dat clubs er alles aan doen om geweld uit te bannen”. Maar “dat kunnen zij niet alleen”, zegt Nijland. “Dat moet samen met de KNVB, de lokale overheid en de landelijke overheid. Het moet een gezamenlijke, integrale aanpak zijn.”

‘Wij staan voor onze politiemensen’

“Voor ons is maar één ding belangrijk: wij staan voor onze politiemensen”, reageert voorzitter van politievakbond ACP Wim Groeneweg in Goedemorgen Nederland. Hij benadrukt dat het niet gaat om een idee van de politiebonden, maar spreekt opnieuw zijn steun uit. “Het gaat over de veiligheid en beheersbaarheid van politie-inzet. Daarom vinden wij het een belangrijke stap.”

“Ik had afhankelijk veel kritiek op de KNVB, maar ze hebben nu de stap genomen om voetbalwedstrijd stil te leggen en eventueel ook zonder supporters te spelen. Daarmee wordt supporters duidelijk gemaakt dat voetbalgeweld onacceptabel is”, gaat de politievoorman verder. “Deze toegangscontrole is een belangrijke stap erbij.”

Volgens Groeneweg is het aan voetbalclubs zelf om de vingerafdrukken eventueel te gaan controleren, zoals ze nu ook doen met de kaartjes. Hij vindt privacy “een zorgelijk punt”, maar “als je met het vliegtuig reist, wordt je tegenwoordig ook op allerlei mogelijke manieren gecontroleerd. Waarom zou dat niet kunnen als je een voetbalstadion in wil?”

Oud idee in nieuw jasje

Al in 2007 deed voetbalbond KNVB al een proef met vingerafdrukken. Die moet volgens de politiebonden worden afgestoft en in een nieuw jasje worden gestoken. “Het wordt hoog tijd dat er door de KNVB geïnvesteerd wordt in veiligheid en dat kan zeker met persoonsgebonden toegangskaarten”, reageert voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond in De Telegraaf.

Ook het ministerie van Justitie en Veiligheid reageert positief op het idee van Van Hoeven, maar zegt nog wel wat vragen te hebben rondom privacy en over praktisch gebruik. Wel zal het ministerie het plan delen met de KNVB.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Lees ook: 

Fans van FC Groningen dit seizoen niet meer welkom bij hun club

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat is de toekomst van de cultuursector?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met Anne Breure, voorzitter van lobbyorganisatie Kunsten ’92, vertegenwoordiger van de uitgeversbranche Martijn David en politiek commentator van EW Magazine Victor Pak.

Luister de podcast terug in je favoriete podcast-app!

Podcast: Dwingende Ali B. accepteerde geen nee

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Beluister de podcast!

Landgoed bij Leusden moet deels dicht na incident met wolf

Het landgoed bij Leusden waar een wolvenpaar met welpen leeft, gaat de komende tijd dicht voor bezoekers. De provincie Utrecht en de gemeente Leusden hebben…

Lees meer

Minister van Defensie Brekelmans: F-16 kan Oekraïense grondtroepen nog niet ondersteunen

De F-16’s die Nederland naar Oekraïne heeft gestuurd worden voorlopig nog niet gebruikt om grondtroepen te ondersteunen, zegt defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) in het radioprogramma…

Lees meer

Stads- en streekvervoer volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder

Een rit in het stads- en streekvervoer wordt volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder. Dat bevestigt directeur Jan van Selm van samenwerkingsverband DOVA na een…

Lees meer

Ursula von der Leyen blij met ‘veel grotere steun’ dan vorige keer

De herkozen voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, is blij met de uitslag van de stemming in het Europees Parlement. Ze wijst…

Lees meer

Femke Halsema over ‘wijdverspreide’ homohaat in Amsterdam: ‘Jongeren staan onder invloed van Andrew Tate’

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema begint vandaag aan haar tweede termijn. Ze heeft niet getwijfeld om door te gaan, vertelt ze in het radioprogramma Sven…

Lees meer

Routes Nijmeegse Vierdaagse vrijdag ingekort om hitte

De routes van de Nijmeegse Vierdaagse van vrijdag worden met 10 kilometer per route ingekort om de warmte, meldt de organisatie. De wandelaars die normaal…

Lees meer

Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en…

Lees meer

Grote pensioenfondsen staan er opnieuw beter voor

De grote Nederlandse pensioenfondsen zijn er in het tweede kwartaal opnieuw beter voor komen te staan. Ambtenarenpensioenfonds ABP en zorgfonds PFZW, maar ook bpfBOUW en…

Lees meer