main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 mei 2023 — 08:21

Voormalig FC Groningen-directeur Hans Nijland voor toegang tot stadion met vingerafdruk

Voormalig FC Groningen-directeur Hans Nijland is voorstander van het idee om een voetbalkaartje te koppelen aan je vingerafdruk. “Ik denk dat het een deel van de oplossing kan zijn”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Politiebonden NPB en ACP willen dat supporters uitsluitend toegang krijgen tot voetbalstadions met een vingerafdruk, meldt De Telegraaf. Dat moet voorkomen dat hooligans met een stadionverbod toch binnenkomen. Als zij hun vinger op het poortje leggen, gaan de alarmbellen af.

Het idee komt van Gerard van Hoeven, die een gespecialiseerd bedrijf in onder andere communicatieapparatuur heeft. Volgens de politiebonden krijgen met zijn initiatief alleen goedwillende supporters toegang tot het stadion. Door een toegangskaartje te koppelen aan een vingerafdruk, kan volgens de bonden geweld in de stadions een halt worden toegeroepen.

‘Pakket aan maatregelen nodig’

Het Nederlandse voetbal wordt de laatste weken ontsierd door tal van incidenten. Zo vielen supporters van AZ afgelopen week in eigen stadion fans van het Engelse West Ham United aan. Ook werden dit seizoen al verschillende wedstrijden in de Eredivisie gestaakt door ongeregeldheden. Onlangs gebeurde dat bij het al gedegradeerde FC Groningen, nadat eerst rokbommen werden afgestoken en vervolgens een supporter het veld oprende. Eerder dit seizoen werd een speler van die club geslagen door een supporter.

“Digitaal toezicht, want daar heb je hier over, kan één zijn. Ik denk dat je het ook moet combineren met een omgevingsverbod, dat is twee”, reageert voormalig FC Gorningen-directeur Nijland op het idee van Van Hoeven. “Ik denk dat het een belangrijke stap is, maar er moet een pakket aan maatregelen komen.”

Hij is ervan “overtuigd dat clubs er alles aan doen om geweld uit te bannen”. Maar “dat kunnen zij niet alleen”, zegt Nijland. “Dat moet samen met de KNVB, de lokale overheid en de landelijke overheid. Het moet een gezamenlijke, integrale aanpak zijn.”

‘Wij staan voor onze politiemensen’

“Voor ons is maar één ding belangrijk: wij staan voor onze politiemensen”, reageert voorzitter van politievakbond ACP Wim Groeneweg in Goedemorgen Nederland. Hij benadrukt dat het niet gaat om een idee van de politiebonden, maar spreekt opnieuw zijn steun uit. “Het gaat over de veiligheid en beheersbaarheid van politie-inzet. Daarom vinden wij het een belangrijke stap.”

“Ik had afhankelijk veel kritiek op de KNVB, maar ze hebben nu de stap genomen om voetbalwedstrijd stil te leggen en eventueel ook zonder supporters te spelen. Daarmee wordt supporters duidelijk gemaakt dat voetbalgeweld onacceptabel is”, gaat de politievoorman verder. “Deze toegangscontrole is een belangrijke stap erbij.”

Volgens Groeneweg is het aan voetbalclubs zelf om de vingerafdrukken eventueel te gaan controleren, zoals ze nu ook doen met de kaartjes. Hij vindt privacy “een zorgelijk punt”, maar “als je met het vliegtuig reist, wordt je tegenwoordig ook op allerlei mogelijke manieren gecontroleerd. Waarom zou dat niet kunnen als je een voetbalstadion in wil?”

Oud idee in nieuw jasje

Al in 2007 deed voetbalbond KNVB al een proef met vingerafdrukken. Die moet volgens de politiebonden worden afgestoft en in een nieuw jasje worden gestoken. “Het wordt hoog tijd dat er door de KNVB geïnvesteerd wordt in veiligheid en dat kan zeker met persoonsgebonden toegangskaarten”, reageert voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond in De Telegraaf.

Ook het ministerie van Justitie en Veiligheid reageert positief op het idee van Van Hoeven, maar zegt nog wel wat vragen te hebben rondom privacy en over praktisch gebruik. Wel zal het ministerie het plan delen met de KNVB.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Lees ook: 

Fans van FC Groningen dit seizoen niet meer welkom bij hun club

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Blik op de politieke toekomst

Hoe ziet Nederland er over pak ‘m beet vijf jaar uit en welk langetermijnbeleid is nodig om ons land economisch op de rails te houden? Te gast zijn:
  • Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PWC. Met haar onderzoeken we hoe we onze economie gezond maken en houden;
  • Energie-expert Jilles van den Beukel. Met hem duiken we in de toekomst van ons energiebeleid;
  • Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en veteraan van de sociaaleconomische raad. Hij vertelt wat ons te wachten staat op de arbeidsmarkt, die alsmaar krapper lijkt te worden.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Van dierenbeul tot moordenaar: ‘Psychopaten hebben er plezier in om anderen pijn te doen’

Wat maakt dat mensen onschuldige dieren de vreselijkste dingen aan doen? Bovendien zeggen de experts: ‘Waar dieren in nood zijn, zijn vaak ook mensen in nood’. Is dierenmishandeling een voorbode van geweld tegen mensen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met GZ-psycholoog Nienke Endenburg van het Landelijk Expertisecentrum voor Dierenmishandeling en Joop de Schepper, landelijk portefeuillehouder dierenpolitie. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en rijdt mee met de dierenambulance.

Luister nu naar de podcast!
Ook het Witte Huis ziet Rutte zitten als NAVO-topman

Het Witte Huis schaart zich openlijk achter scheidend premier Mark Rutte als nieuwe topman van de NAVO. Een woordvoerder bevestigde de Amerikaanse steun voor de…

Lees meer

Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om…

Lees meer

Houd paraplu, regenjas en laarzen in de aanslag: storm Louis kom eraan

Op Limburg na geldt donderdagavond in het hele land code oranje vanwege storm Louis, meldt het KNMI. Vanaf 19.00 uur trekt storm Louis over Zeeland…

Lees meer

Meisje (17) overleden door steekpartij Winsum

In het Groningse dorp Winsum is een meisje van 17 jaar overleden na een steekpartij op de A.S. de Blécourtlaan, woensdagavond. Ze werd woensdagavond zwaargewond…

Lees meer

COA: 2032 asielzoekers in Ter Apel, maximum overschreden

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er…

Lees meer

Jeroen Lenaers (CDA-Europarlementariër): ‘Pas na verkiezingen duidelijkheid of BBB en NSC welkom zijn bij EVP-fractie’

Het is voor NSC en BBB wachten geblazen tot zij duidelijkheid krijgen om zich te voegen aan de EVP-fractie in het Europees Parlement. Daar komt…

Lees meer

Betaalbaarheid een illusie, huizenprijzen nemen weer toe: ‘Dat is de fase waar wij nu in zitten’

Volgens experts ligt de woningmarkt op zijn gat. Koophuizen zijn begin van dit jaar weer in prijs gestegen. “Dat is de fase waar wij nu…

Lees meer