main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 mei 2023 — 09:51

Nieuw dieptepunt: supporters AZ vallen familie en vrienden spelers West Ham United aan

Supporters van AZ hebben donderdag de hoofdtribune van het AFAS Stadion bestormd, waar ze de confrontatie zochten met fans van West Ham United. Dat gebeurde direct na afloop van het duel tussen de twee clubs in de halve finale van de Conference League. AZ verloor met 1-0 en liep daardoor de finale mis.

De fans zaten achter het doel van AZ en braken door een hek. Daarna renden ze naar de Britse fans die juichten omdat hun club de finale had gehaald. Volgens West Ham United-trainer David Moyes zaten op de tribune ook vrienden en familieleden van de spelers van zijn team.

Er werden flink wat klappen uitgedeeld. Enkele spelers van West Ham, onder wie aanvoerder Declan Rice, sprongen over de boarding om hun supporters te helpen. Politie en stewards waren vrij snel ter plaatse om verdere confrontatie te voorkomen. Na een kleine tien minuten keerde de rust in het stadion terug.

Andere supporters van AZ lieten met gefluit hun onvrede horen over het wangedrag van een deel van hun aanhang.

Vergeldingsactie

Vorige week verloor AZ de uitwedstrijd in Londen met 2-1. Familieleden van spelers en van leden van de technische staf van AZ werden toen in de eerste helft belaagd toen ze juichten om een doelpunt voor hun club. Volgens sportverslaggever van NU.nl Rypke Bakker was er gisteravond sprake van een vergeldingsactie van de AZ-supporters.

“Je kunt deze actie niet los zien van wat er vorige week is gebeurd. Toen werden vrienden en familie van spelers van AZ lastiggevallen omdat zij juichten voor een doelpunt. Er vielen toen geen rake klappen, maar er werd wel heel duidelijk gemaakt: ga hier weg, anders heb je een groot probleem. Die mensen zijn vervolgens ook vertrokken”, vertelt Bakker in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Een week later gebeurd eigenlijk hetzelfde, alleen werd de tribune nu echt bestormt en vielen er ook rake klappen”, zegt Bakker, die bij de wedstrijd aanwezig was. Volgens de sportverslaggever vrezen de spelers van AZ dat ze het komende seizoen in een leeg stadion moeten beginnen, als straf van de UEFA. “Als AZ mazzel heeft, blijft het bij een geldboete. Maar dat is hoogst onzeker. Het kan ook een veel zwaardere straf worden.”

‘We waren te laat’

AZ-trainer Pascal Jansen zegt zich te schamen voor de rellen. “Ik had het in eerste instantie niet in de gaten. Daarna keek ik schuin omhoog naar achteren en zag ik dat er flink wat klappen werden uitgedeeld. Ik heb toen mijn blik direct gericht op mijn spelers en stafleden en ze geprobeerd weg te houden.”

Algemeen directeur Robert Eenhoorn van AZ hield een slecht gevoel over aan de gebeurtenissen. Hij sprong tussen het geweld. “Maar dit was mij ook te machtig. Ik was te laat om mensen nog toe te spreken”, aldus Eenhoorn. “Je hoopt dat het hek het houdt, maar dit was niet het geval. Dit is niet goed gegaan en uiteindelijk ben ik eindverantwoordelijk. Intern gaan we het hier nog over hebben, want het ging bij mij ook allemaal heel snel.”

Volgens de beleidsman was het al voor de wedstrijd onrustig in het stadion. Eerder op de dag waren er in Alkmaar al gevechten tussen supporters van AZ en West Ham United. “Vorige week was het daar ook al wat rumoerig, maar hier waren we te laat. Het is teleurstellend hoe deze avond eindigt. Ik kan de jongens op het veld weinig verwijten.”

Lees ook: 

Fans van FC Groningen dit seizoen niet meer welkom bij hun club

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer