Criminelen ondergaan zelfs plastische chirurgie om op dubbelganger te lijken
De Koninklijke Marechaussee heeft in het afgelopen jaar bijna 1600 frauduleuze documenten aan de Nederlandse grenzen onderschept. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd. Dat blijkt uit de jaarcijfers die exclusief gedeeld zijn met het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau van Omroep WNL. Criminelen ondergaan zelfs plastische chirurgie om op de foto te lijken van een dubbelganger op het identiteitsdocument.
In het afgelopen jaar, in 2022, zijn door de Marechaussee 1598 reis-, verblijfs- en identiteitsdocumenten aangetroffen waarmee fraude is gepleegd. In het jaar daarvoor, in 2021, ging het nog om 1465 documenten. In meer dan de helft van de gevallen is een compleet vals document aangetroffen. Er wordt vooral gesjoemeld met paspoorten, maar identiteitskaarten en rijbewijzen volgen op gepaste afstand. Er is vooral een toename te zien in gesjoemel met rijbewijzen bij de landsgrenzen.
Plastische chirurgie en plaksnorren
Opvallend is dat de Marechaussee steeds meer identiteitsdocumenten ontdekt die technisch niet van echt te onderscheiden zijn, maar waarbij in toenemende mate gebruik is gemaakt van een lookalike. Dat betekent dat migranten, zware criminelen of terroristen gebruikmaken van goede paspoorten waar een foto op staat van iemand die op ze lijkt, een dubbelganger.
Woordvoerder Robert van Kapel van de Marechaussee: "Het wordt steeds vernuftiger. Paspoorten worden beter, dus je ziet dat ze slimmer proberen te worden. Ze gaan heel ver om een crimineel te laten lijken op de foto van iemand anders. Er vindt soms zelfs plastische chirurgie plaats om op de persoon op de foto te lijken of ze gebruiken plaksnorren."
Aanmeldcentra
Het aantal valse papieren in aanmeldcentra voor asielzoekers steeg ook, met bijna 30 procent. Het afgelopen jaar zijn er 505 documenten onderschept, in 2021 ging het nog om 360 reisdocumenten. Robert van Kapel. "Er zijn mensen die moeten vluchten, maar er zijn helaas ook mensen die misbruik maken van de situatie en pretenderen uit oorlogsgebied te komen en op die manier toch opgevangen worden. Er zijn ook criminelen of terroristen die met een vals document proberen te reizen dus daar moet goed op gecontroleerd worden."
"We hebben ook mensen gezien die niet uit Oekraïne kwamen, maar zich wel als zodanig voordeden en zich wel aanmelden in Nederland. Het is belangrijk dat de registratie en identificatie bij aanmeldcentra goed plaatsvindt. Dat die documenten goed gecheckt worden. Daarom zitten onze experts ook op Ter Apel, zodat die meteen de controles van documenten doen."
Nederlandse luchthavens blijven 'hot spot'
De Nederlandse luchthavens blijven een 'hot spot'. De meeste documenten zijn onderschept op de route Italië-Nederland, gevolgd door de route Nederland-Ierland. Ook Griekenland-Nederland is een populaire vlucht voor identiteitsfraudeurs. Van Kapel: "In Italië en Griekenland stranden natuurlijk heel veel vluchtelingen die uiteindelijk nog door willen. Mensenhandelaren en ID-handelaren vind je daar volop. Daar ligt hun handel."
Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!
Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.