Wildstropers bedreigen mensen die melding maken, natuurtoezichthouders roepen hulp in van minister
Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties. Dat zegt Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht (KNVVN). Daarom is de vereniging met de minister van Veiligheid en Justitie Dilan Yeşilgöz in overleg over welke hulp het kabinet kan bieden bij de bescherming van toezichthouders.
Leden van de KNVVN "jagen" als het ware zelf op stropers, aangezien wildstroperij illegaal is in Nederland. Dit gaat niet altijd zonder slag of stoot, weet Overdiep. "Ik kan er niet heel veel over zeggen, maar er zijn al acties geweest tegen jachtopzichters, maar ook tegen buurtbewoners die melding maken", zegt hij in het WNL-radioprogramma Het Misdaadbureau. Dit speelt volgens hem in de hele provincie Brabant.
Het ingewikkelde aan een melding is namelijk dat er in de gebieden waar men op strooptocht gaat, vaak niet veel huizen staan. Daarmee is het voor stropers niet moeilijk om uit te vogelen wie hen 'verraden' heeft. "En dan zijn represailles niet uit de lucht", zegt Overdiep.
'Ze waren voor mijn huis aan het schieten'
Zelf heeft de KNVVN-voorzitter meegemaakt dat ze voor zijn huis aan het schieten waren. "Ze schenen met de lamp naar binnen. De oppas vroeg of we naar huis wilden komen. Dat is niet echt lollig meer", zegt hij. "Maar ik heb ook stenen door de ramen gehad, en lekke banden. Echt intimiderend."
Collega's worden daar al in begeleid, maar de natuurtoezichthouders hebben meer nodig om zichzelf te beschermen, zo geeft Overdiep aan. Daarover is hij in gesprek met de minister. "We hebben kort geleden met haar gesproken", zegt hij over Yeşilgöz, in wie hij zegt veel vertrouwen te hebben. Hij geeft aan niet in detail te kunnen treden, maar geeft wel te kennen dat ze gevraagd hebben om een "goede opleiding, goede instructies en goede samenwerking, met onder meer bewoners".
Maar ook de samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNVJ) is van belang, omdat zij als geen ander weten hoeveel dieren er in een bepaald gebied rond horen te lopen, zegt Overdiep.
Groene boa's beter bewapenen
Uit een enquête van Het Misdaadbureau blijkt dat 60 procent van de boa’s zich zorgen maakt over de eigen veiligheid in het gebied, door de aanwezigheid van stropers, maar ook door drugscriminelen. Bijna 40 procent denkt dat beschikking over een vuurwapen zou helpen het veiligheidsgevoel te vergroten. Bjorn van der Veen, woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, onderschrijft dit. "Om het daadwerkelijke stropen van de criminelen te bestrijden moet je met een gelijke vuist optreden, en dan denk ik dat de groene boa's in Nederland niet goed bewapend zijn."
Tekst gaat verder onder de tweet.
Groene boa's en andere toezichthouders moeten als het aan Bjorn van der Veen (@KonNedJagersver) beter bewapend worden om zichzelf te beschermen tegen wildstropers. In verband met "de verharding" zal dit mogelijk vaker gebeuren, zegt Rolf Overdiep, voorzitter van @KNVVN_nl. #WNL pic.twitter.com/PJRsIkOEUU
— Het Misdaadbureau (@WNLMisdaad) March 24, 2023
Misdaadlijn
Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!
Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.