Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

LTO Nederland voert druk enorm op: ‘Kabinet mag monsterzege BBB niet negeren’

Peter Visser

LTO Nederland wil dat het kabinet afziet van het gedwongen onteigenen van boeren en het plan om de halvering van de stikstofuitstoot te versnellen naar 2030. "Het kabinet mag de monsterzege van BBB niet onopgemerkt voorbij laten gaan", zegt voorzitter Sjaak van der Tak in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Daarmee voert de land- en tuinbouworganisatie de druk op voor de onderhandelingen over het landbouwakkoord. Vandaag en morgen gaan vijftig partijen met landbouwminister Piet Adema in gesprek. Als het stikstofbeleid niet drastisch op de schop gaat, zet LTO daar geen handtekening onder, meldde Van der Tak eerder deze ochtend aan De Telegraaf.

LTO houdt vast aan 2035 voor de halvering van de stikstofuitstoot. Ook is de organisatie tegen gedwongen uitkoop van boeren en moet er een gebiedsgerichte aanpak komen, zegt Van der Tak. "Wij zien dat Nederland nu ook electoraal achter onze boeren staat. Het is echt van belang dat er echt een koerswijziging komt van het huidige kabinetsbeleid op stikstof in het kader van het landbouwakkoord."

Van der Tak wil dat alle regelingen die het kabinet de komende maanden presenteert voor de landbouwsector gelijktijdig opengaan. Op die manier kunnen boeren en tuinders die willen stoppen, verplaatsten, innoveren of omvormen op tijd de knoop doorhakken. "Bedrijven moeten kunnen omvormen naar een meer natuurinclusieve landbouw. Piekbelasters moeten hun bedrijf vrijwillig kunnen aanbieden."

Daarvoor is meer geld nodig dan het kabinet wil uittrekken voor boeren, zegt de boerenvoorman. "Er is 24,7 miljard euro beschikbaar. Wij schatten in dat met een koerswijziging van het landbouwakkoord er rond 10 miljard euro extra nodig is om die omslag naar een andere vorm van landbouw te maken."

Ook moeten de zogeheten PAS-melders die hun vergunning in 2019 hebben verloren, die weer terugkrijgen, zegt Van der Tak. Het gaat om boeren die buiten hun schuld om stikstof uitstoten zonder vergunning. Alleen in Overijssel worden zij niet gedoogd.

Bom onder kabinet?

Volgens politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther legt LTO niet alleen een bom onder het landbouwakkoord, maar mogelijk zelfs onder het kabinet. "Ik sprak bewindspersonen van D66 en CDA. Zij hebben de hoop voor de toekomst van dit kabinet gestoeld op het landbouwakkoord. Het kan zijn dat LTO, de belangrijkste partij in de de onderhandelingen, eisen op tafel legt waarvan D66 zegt: dan leveren wij zoveel in, dan wordt het oninteressant om in dit kabinet te blijven zitten."

Hij vindt het wel "logisch" dat LTO de verkiezingszege van BBB aangrijpt. "Ze zien de politieke koers enigszins wiebelen." Wel benadrukt De Winther dat er geen meerderheid van de Nederlanders tegen het stikstofbeleid is. "De overwinning van BBB is aanzienlijk, maar het gaat om iets van 20 procent van het electoraat. Dat is niet heel Nederland, zoals meneer Van der Tak zegt."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'
1:37

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'
1:46

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'
1:28

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau