main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 maart 2023 — 14:36

Oud-formateur Rosenthal: ‘Het Iraanse regime moet tot verantwoording worden geroepen’

Een halfjaar terug kwam de Iraanse bevolking in opstand tegen het regime, na de dood van de 22-jarige student Mahsa Amini. Sindsdien gaan nog altijd dagelijks duizenden Iraniërs de straat op om te demonstreren voor een eerlijkere rechtsstaat. Onder leiding van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal is het Comité Iran Vrij opgericht.

Het comité bestaat onder meer uit voormalig bewinds- en Kamerleden als Maxime Verhagen, Barbara Visser, Gert-Jan Seegers en Gerrit Valk. Daarnaast zijn er ook opiniemakers en mensen van Iraanse afkomst verbonden aan het comité.

Regime met de dag strenger

Rosenthal vertelt bij Goedemorgen Nederland op NPO1 dat het regime met de dag strenger wordt. “Er zijn ruim 500 doden, tenminste 20.000 arrestaties en publieke ophangingen geweest. Het is vooral een vrouwenbeweging en er zijn vrouwen op wie heel doelbewust op de ogen is geschoten. Gisteren is er een rapport uitgekomen waaruit blijkt dat ook kinderen worden gemarteld.”

De oud-bewindvoerder pleit dat Nederland samen met andere Europese landen in opstand komt en solidariteit betuigt aan de mensen die zich verzetten tegen het strenge Iraanse regime. Het comité is pas tevreden als het Ayatollah-regime is verdwenen en er een democratische rechtsstaat voor in de plaats komt. “Een waarin alle vanzelfsprekende vrijheden kunnen plaatsvinden, zoals vrijheid van meningsuiting, verkiezingen, vrijheid van religie. Dat ’t allemaal tot z’n recht kan komen in een vrij land.”

Masih Alinejad

Vrijdagmiddag bezoekt Rosenthal samen met Masih Alinejad de Tweede Kamer om te praten over de Iraanse demonstraties. Gisteravond was Alinejad te gast bij Op1 waar ze vertelde over haar straat tegen het regime. Rosenthal zegt over Alinejad: “Zij is een van de meest vooraanstaande opponenten van het regime. Ze is al geruime tijd geleden met haar gezin Iran ontvlucht en komt met gevaar voor eigen leven op voor de goede zaak.”

Tekst gaat verder onder de tweet

“Zij zegt dat dit zo belangrijk is dat we dit gaan doen en zij zullen vanaf hun kant alles er aan doen om ons in contact te brengen met de juiste mensen. Ze heeft op ons een appèl gedaan om te zorgen dat wij als een van de eersten ervoor zorgen dat ook in andere Europese landen dergelijke comités worden opgericht”, zegt Rosenthal.

‘Misdaden tegen de menselijkheid’

Concreet wil Rosenthal dat Nederland ten eerste echt solidariteit betuigt en dat tot uitdrukking brengt. Daarnaast moet de Europese Unie acties ondernemen. “Op dit moment aarzelt de EU om de revolutionaire garde van Iran tot terroristische organisatie te verklaren. En dat je moet zeggen: de Ayatollahs begaan misdaden tegen de menselijkheid en dat betekent dat ze ter verantwoording geroepen moeten worden. En als dat niet anders kan, dan in een internationaal tribunaal.”

Rosenthal hoopt verder dat de EU een handelsstop zet met Iran. Alleen consumentengoederen zoals medicijnen zouden nog verhandeld mogen worden.

Lees ook:

Europese Unie komt met nieuwe sancties tegen Iran

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer