Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Ondernemers steeds vaker afgeperst en bedreigd

Redactie

De Vertrouwenslijn Afpersing wordt steeds vaker gebeld door ondernemers die slachtoffer zijn van bedreiging of afpersing. Dat blijkt uit cijfers die zijn ingezien door het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau van Omroep WNL. Als ondernemers niet betalen, dreigen criminelen bijvoorbeeld de familie of medewerkers iets aan te doen of explosieven voor de deur te leggen.

In 2022 ontving de Vertrouwenslijn 188 telefoontjes, dat zijn er 55 meer dan in het jaar daarvoor. Het is het hoogste aantal sinds de cijfers vanaf 2019 op deze manier worden bijgehouden. In 33 gevallen is het dossier uiteindelijk overgedragen aan het expertisenetwerk van de politie dat zich bezighoudt met gijzeling, ontvoering en afpersing. In 2021 ging het nog om 24 dossiers.

Vooral familiebedrijven gevoelig voor malafide geldschieters

Hoge energiekosten, stijgende grondstofprijzen: ondernemers hebben het financieel zwaar door de huidige crisissituatie. Daar maken criminelen handig gebruik van. Vooral familiebedrijven in het midden- en kleinbedrijf zijn gevoelig voor malafide geldschieters.

"Ondernemers zijn kwetsbaarder om in zee te gaan met foute types die hen een aantrekkelijk financieel aanbod doen. De gedachte is aanlokkelijk. Ondernemers denken dat ze met het geld in één keer uit de problemen zijn, maar dat is niet zo", vertelt Axel van Pel, directeur van de Vertrouwenslijn. "Criminelen proberen vooral een voet tussen de deur te krijgen bij familiebedrijven in het mkb. Voor die ondernemers is het bedrijf hun leven. Ze gaan ver om dat draaiende te houden, steken er het familiekapitaal in."

Van Pel waarschuwt ondernemers: "Wees op je hoede voor aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn en weet met wie je zaken doet."

Alle cijfers en achtergronden over ondernemers die afgeperst en bedreigd worden, hoor je vrijdagavond 17 maart vanaf 19u in het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau.

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als 'Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?', 'Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?' en 'Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?' Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau