Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Afgeperste ondernemers voelen vaak angst en schaamte: ‘De verhalen zijn schrijnend’

Ondernemers bellen met de meest uiteenlopende afpersverhalen naar de Vertrouwenslijn Afpersing. Dat vertelt Axel van Pel, directeur van de Vertrouwenslijn Afpersing tegen het Misdaadbureau op NPO Radio 1. "Je komt hele schrijnende verhalen tegen", vertelt Van Pel. "Met name de paniek, de wanhoop en de angst die je hoort en dat mensen met de rug tegen de muur staan. Dat doet wat met je als medewerker van de Vertrouwenslijn."

Een voorbeeld van zo'n verhaal is die van horecaondernemer Marcel. Hij was eigenaar van de uitgaansgelegenheid Abe in Amsterdam. Op een gegeven moment ontving hij mails en anonieme telefoontjes met de eis tot het storten van bitcoins. Marcel besloot hier aangifte van te doen. "Maar daar gebeurt eigenlijk gewoon zelden of nooit iets mee", vertelt de ondernemer.

'Voelde mij heel eenzaam'

Het leven van Marcel stond volledig op zijn kop. De situatie was zelfs zo erg dat hij besloot bij zijn huis camera's op te hangen. Hij vroeg de beveiligers van Abe om hem van zijn huis naar zijn auto en club te begeleiden.

De ondernemer had geen referentiekader en vroeg zich af wat hij moest doen. "Op dat moment voelde ik mij heel klein en eenzaam." De ondernemer zegt vanuit de overheid geen steun te hebben gekregen in die periode. "Als er bij je ingebroken wordt, dan wordt er snel geestelijke bijstand aangeboden. In dit soort gevallen gebeurt er echt helemaal niks. Als ondernemer krijg je geen enkele steun. Dat doet wel wat met je." Wat had Marcel dan graag gewild? "Politie voor de deur en zo laten zien dat ondernemer en overheid hand in hand staan."

'Topje van de ijsberg'

Voor Van Pel, die dit soort verhalen dus vaak te horen krijgt, voelt zijn werk als dankbaar. "Want je probeert echt een helpende hand te bieden aan de ondernemer", legt hij uit. "Wij proberen hen ook psychologisch bij te staan om een volgende stap te zetten. Er is toch vaak enorme angst en schaamte."

Het aantal meldingen bij de Vertrouwenslijn Afpersing nemen alsmaar toe, tot 188 in 2022. Dat waren er 55 meer dan in het jaar ervoor. Van Pel verwacht dat het aantal telefoontjes alleen maar zal toenemen. "Dit is pas een heel klein topje van de ijsberg."

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'
1:37

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'
1:46

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'
1:28

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau