Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Mobiliteitsalliantie slaat alarm: toegankelijkheid buitenstedelijk gebied moet beter

De mobiliteit in buitenstedelijke gebieden moet beter, zegt voorzitter Mobiliteitsalliantie en directeur van de ANWB, Marga de Jager in Goedemorgen Nederland op NPO 1. In aanloop naar de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen van 15 maart roept zij lokale bestuurders op dit beter te organiseren. "Wij moeten dit betaalbaar, schoon en toekomstgericht houden."

"Het is de bloedsomloop van de samenleving. Wij hebben het nodig om naar ons werk of sport te brengen. Het gaat om personen of pakketjes van A naar B te krijgen", omschrijft De Jager wat mobiliteit in haar ogen inhoudt.

Daar schiet het soms in tekort in het buitenstedelijk gebied. Dus moet daar meer aandacht voor komen, vindt de Mobiliteitsalliantie, de belangenclub van 26 organisaties, waaronder NS, Arriva, de Fietsersbond, Transport en Logistiek Nederland en BOVAG.

Mobiliteit voor buitenstedelijke gebieden

Het provinciebestuur kan een grote rol spelen in het oplossen van een aantal grote problemen, zoals de woningcrisis, energietransitie of economische welvaart. "Daar is mobiliteit een katalysator in", zegt De Jager. Het probleem is alleen dat dit niet overal even goed geregeld is, vooral in de buitenstedelijke gebieden.

Dat geeft direct een goed beeld van de kloof tussen stad en regio. In de grote steden is alles goed geregeld, maar in gebieden ver buiten de Randstad verdwijnen om de haverklap bushaltes en veerpontjes. "Wij moeten kijken naar maatwerk", zegt De Jager. "Bijvoorbeeld door hubs aan de rand van de stad goed te organiseren." Dat zorgt voor een betere verbinding tussen stad en regio.

Groeiende bevolking

Een ander probleem in de ogen van De Jager is de groeiende bevolking. Er wonen steeds meer mensen in Nederland en zij moeten allemaal ergens wonen. Als er woningen uit de grond worden gestampt, ontbeert het volgens De Jager vaak aan een goed mobiliteitsplan. "Wat je ziet bij bepaalde departementen en provincies is dat door de scheiding van portefeuilles er alleen wordt nagedacht over de woningopgave, maar niet over de mobiliteitsopgave die daarbij hoort."

Haar advies is dat bij het bouwen van woningen er ook goed naar de ontsluiting van bijvoorbeeld scholen en sportlocaties gekeken moet worden. "Denk na over nieuwe en andere slimme oplossingen. Ga concessies herijken." Als voorbeeld noemt De Jager dat in sommige regio's een kleine bus ook voldoet, in plaats van een grote. "Dan kan die lijn best rendabel worden."

Openbaar vervoer in publieke handen

PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken, ook te gast in de studio, erkent de problemen omtrent openbaar vervoer (ov) in de regio. Met name in de provincie Zeeland. Daar hoort zij het geluid dat het ov misschien weer in publieke handen terecht moet komen. "Dat willen ze graag geregeld hebben, zodat ze zelf kunnen kiezen op welke lijnen ze inzetten en op welke manier."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau