Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Kritiek op bouwplannen De Jonge: ‘Hij zet de woningmarkt helemaal klem’

Woonminister Hugo de Jonge wil meer regie om de woningbouw te bevorderen. Zijn plannen om gemeentes te dwingen tot meer sociale huur stuit echter op de nodige kritiek. Ondernemer Annemarie van Gaal pleit er in Goedemorgen Nederland voor dat de woningmarkt dynamischer wordt, zodat mensen kunnen wonen waar zij werken.

Met het plan van De Jonge zet hij de koopwoningmarkt helemaal klem en wordt het deel van sociale huurwoningen te groot, stelt Van Gaal. "Wij hebben juist voor de welvaart van ons land een hele grote middengroep nodig. Een dynamisch land, zodat je kunt wonen waar je werk is. Dat moet veel groter en veel minder dwang."

Twee a drie op de tien huizen aanwijzen als sociale huurwoning vindt Van Gaal dus geen goed plan. "Ik geloof hier niet in. Hiermee sla je de plan volledig mis." Een alternatief is volgens haar om beter te kijken naar wie de sociale huurwoning écht nodig hebben. Alleen voor de mensen die buiten de boot vallen, zo stelt zij. "En zorg dat er meer bijgebouwd wordt, dan wordt de huur ook betaalbaarder. Het is toch een marktwerking, hoe meer woningen, hoe beter."

'Regie is prima, maar geen dwang'

Fractievoorzitter JA21 Joost Eerdmans sluit zich daarbij aan. Vooral het punt dwang zit hem dwars. "Een beetje regie is prima, maar geen dwang", zegt hij. Eerdmans wil gemeentes liever zelf laten beslissen waar en wat voor woningen zij bouwen. Het Kamerlid ontkent echter niet dat de nood hoog is dat er meer woningen moeten komen. "Daarom ben ik voorstander van een nieuwe stad. Bijvoorbeeld bij Markemeer."

Daarnaast, om de woningmarkt van het slot te krijgen, pleit Eerdmans ervoor om bejaardentehuizen een nieuw leven in te blazen. Dat bevordert de doorstroom, waardoor veel nu bezette huizen weer vrijkomen. "En kijk ook naar migratie", gaat hij verder. "De bevolkingsgroei is ongelooflijk. Je kunt het niet helemaal afremmen, maar je kunt op lange termijn wel beter kijken naar voor wie je bouwt."

Toeslagen

Van Gaal gaat nog een stap verder in haar kritiek op de bouwplannen van De Jonge. "Op deze manier zetten wij een heel groot deel van de samenleving klem op gebied van ambitie en van hun leven."

De zakenvrouw zegt dat er in Nederland gemiddeld 2,2 mensen per woning wonen. Het verschil tussen een koopwoning en sociale huurwoning is in dit opzicht aanzienlijk. Respectievelijk 2,8 om 1,4. "Dat komt omdat alle mensen die een bijstandsuitkering hebben op deze manier worden verleid in hun sociale huurwoning te blijven. Dan hebben zij het leven dat zij nu hebben. Zij gaan niet samenwonen met iemand die werkt, want dan raken zij allemaal toeslagen kwijt", verklaart Van Gaal.

Ook hierdoor raakt de woningmarkt verder op slot, omdat er "te veel mensen in sociale huurwoningen wonen die er niet horen te zitten".


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'
1:37

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'
1:46

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'
1:28

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau