Gratie voor tienduizenden Iraanse gevangenen: ‘Regime gaat zich niet anders gedragen’
Iran stelt “tienduizenden” gevangenen, onder wie velen die tijdens recente protesten tegen het islamitische regime om veiligheidsredenen zijn gearresteerd, op vrije voeten. Dat meldt de staatstelevisie. Geopolitiekdeskundige Han ten Broeke denkt dat het een actie is voor de bühne.
Ayatollah Ali Khamenei kondigde de amnestie aan ter ere van de verjaardag van de islamitische revolutie van 1979. Gevangenen die niet worden beschuldigd van spionage voor buitenlandse instanties of direct contact met “buitenlandse agenten” worden vrijgelaten. Ook wie niet vastzit voor moord, het opzettelijk toebrengen van verwondingen, vernieling en brandstichting in overheidseigendom zullen gratie krijgen, aldus staatsmedia.
Volgens de in de VS gevestigde mensenrechtenorganisatie HRANA zijn in Iran sinds september ongeveer 20.000 mensen gearresteerd vanwege protesten tegen de regering die waren aangewakkerd door de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Deze Koerdisch-Iraanse vrouw overleed in september nadat ze door de zedenpolitie was opgepakt omdat ze haar haar niet voldoende zou hebben bedekt.
Ten minste 527 mensen zijn omgekomen sinds de demonstraties tegen het repressieve bewind begonnen, meldde HRANA eind januari. Meer dan honderd betogers zijn ter dood veroordeeld, van wie er zeker vier zijn geëxecuteerd.
‘Regime gedraagt zich niet anders’
“Khamenei en het regime zullen hun hardline niet verlaten”, zegt Ten Broeke, directeur politieke zaken van denktank HCSS in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ze zien wel dat de protesten zo massaal zijn, dat ze het niet meer zomaar kunnen neerslaan. Er moet iets van druk van de ketel worden genomen.”
In dat kader zou je deze vrijlatingen kunnen zien, zegt Ten Broeke. “Maar dit regime zal zich niet anders gaan gedragen.”
Lees ook:
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugkijken: WNL Op Zondag
In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:
- Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
- Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
- Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.
Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!
WNL Haagse Lobby Podcast
In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.
Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.
Luister via je favoriete podcast-app.
Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…
Lees meerDe eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….
Lees meerDe gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…
Lees meerAmazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…
Lees meerDe 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…
Lees meerEen ouder van een brugklasleerling kreeg een rekening van 225 euro in de bus aan schoolkosten voor komend schooljaar, schrijft de Telegraaf. De kosten omvatten…
Lees meer“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…
Lees meerDe winst van de BoerBurgerBeweging (BBB) laat zien dat er veel onvrede is over de huidige bestuurscultuur in ons land. Burgemeester Tanja Haseloo (VVD) van…
Lees meerVN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…
Lees meerFeyenoord heeft aartsrivaal Ajax zondag voor het eerst sinds 2005 verslagen in Amsterdam in een rechtstreeks duel om de koppositie (2-3). De ploeg van trainer…
Lees meerOud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…
Lees meerIn de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…
Lees meerDe huisarts of de doktersassistent is steeds vaker lastiger te bereiken. En als je de huisarts dan eindelijk te pakken hebt, duurt het langer voordat…
Lees meerHet kabinet moet het regeerakkoord aanpassen na de zege van de BoerBurgerBeweging (BBB) bij de Provinciale Statenverkiezingen. Dat denkt politiek journalist van het AD Hans…
Lees meerKwartiermaker van het Tijdelijk Noodfonds Energie Lodewijk Asscher roept Nederlanders op om te controleren of zij recht hebben op compensatie. Dat doet hij in Goedemorgen…
Lees meer