Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Vrouw bewaarde 40 dode katten in vriezer: ‘Dit soort dingen komen vaker voor’

Redactie

De Tweede Kamer debatteert binnenkort over een nieuwe wet die het mogelijk maakt dat deze mensen een verbod van 20 jaar kunnen krijgen op het houden van dieren. Om te kijken wat zo'n houdverbod op dit moment precies inhoudt, ging onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel voor het WNL-programma het Misdaadbureau mee tijdens een controle van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming. Daar stuitte ze op het verhaal van een vrouw die een verbod van vijf jaar opgelegd kreeg omdat ze 40 katten in haar vriezer bewaarde. Dit deed ze naar eigen zeggen omdat ze geen geld had om de dieren te cremeren.

"Deze mevrouw kan niet heel goed voor zichzelf zorgen", legt Van den Heuvel uit in Het Misdaadbureau. De vrouw had meerdere problemen, waaronder financiële. "De situatie is eigenlijk uit de hand gelopen daar. Ze kon de dieren niet laten behandelen vanwege de kosten, dat is zo uit de hand gelopen dat de dieren binnenbleven en continu kittens kregen." Die (inteelt) kittens kregen vervolgens weer ziektes.

Tijdens de controle geeft de vrouw, die nu vijf katten mag houden en er toch nog zes had, aan dat ze het niet moeilijk vindt om zich aan het houdverbod te houden, en dat het haar uiteindelijk ook rust geeft. "Het was een opluchting, want we schreeuwden al drie, vier jaar lang om hulp bij bewindvoerders, de ggz, noem maar op. En je werd eigenlijk van het kastje naar de muur gestuurd", vertelt de vrouw tegen WNL.

'Dit soort dingen komen vaker voor'

Volgens hoofd van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming Marc Jacobs is dit wel een extreme situatie. "Maar dit soort dingen komen wel vaker voor." Hij wijst erop dat de meeste mensen die dieren verwaarlozen geen dierenbeulen zijn. "Ze kunnen het soms niet meer aan of overzien, en ze doen het soms met de beste bedoelingen, maar ze zijn gewoon niet in staat om fatsoenlijk voor een dier te zorgen. En ook niet om hulp te zoeken", legt hij uit. "Want dat is het beste."

Anouk Duijnker, operationeel specialist dierencriminaliteit bij de politie, geeft aan dat ze in haar werk bijna geen situaties tegenkomt waar sprake is van enkelvoudige problematiek. “Het komt sporadisch voor dat we ergens komen en dat een dier alleen maar toevallig geen drinkwater heeft”, noemt ze als voorbeeld. “Er is altijd meer aan de hand. Zo is er vaak sprake van mentale problematiek, of er zijn al andere overlastmeldingen, er zijn problemen in de familie. Het gaat eigenlijk altijd over een gedragscomplex, waarbij als er een dier is dat dier de dupe is van het gedrag van zo’n houder.”

Houdverbod

De inspecteur met wie Van den Heuvel meeliep, Nadine, benadrukte aan de hand van de casus van deze vrouw dat het bestaan van een houdverbod ontzettend belangrijk is. Jacobs geeft aan dat hij hoopt dat de Tweede Kamer instemt met de nieuwe wet.

Met die nieuwe wet kan een verbod opgelegd worden van maximaal 20 jaar, als iemand het houdverbod niet naleeft. Voor een 'first offender' is dat 10 jaar. Nu kan een houdverbod alleen als bijzondere voorwaarde bij een voorwaardelijke straf worden opgelegd, maar met de nieuwe wet kan deze ook als zelfstandige maatregel opgelegd worden. Dat houdt in dat het houdverbod in stand blijft, iets wat nu niet het geval is. Als een veroordeelde dierenverwaarlozer of mishandelaar het houdverbod overtreedt in de proeftijd, is dat strafbaar en gaat je voorwaardelijk opgelegde straf in. Dat houdt in dat je bijvoorbeeld een boete moet betalen, of er volgt een taak- of celstraf. Maar na het ondergaan van die straf vervalt het houdverbod direct, waardoor men direct weer een huisdier kan aanschaffen. In het nieuwe wetsvoorstel is geregeld dat het houdverbod ook na een overtreding in stand blijft.

Hierdoor zullen er waarschijnlijk meer houdverboden volgen. Jacobs: "We hebben een verlanglijstje met enkele tientallen gevallen die we dat wel op zouden willen leggen."

Heb jij een vraag, tip of verhaal? Stuur deze dan in een audiobericht op WhatsApp naar de redactie van Het Misdaadbureau op 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau