main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 januari 2023 — 09:52

Defensie-expert: Westen moet Oekraïne offensieve wapens leveren

Het Westen moet meer offensieve wapens leveren aan Oekraïne, vooral tanks en raketsystemen. Dat zegt defensie-expert van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) Peter Wijninga in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij denkt dat we Oekraïne in staat moeten stellen “een stevig offensief op te zetten”.

Daarmee reageert Wijninga op de Nederlandse luitenant-generaal Nico Tak, die in De Telegraaf pleit voor het leveren van zwaardere wapens aan Oekraïne. Volgens Tak zijn “zware offers” nodig om Rusland een halt toe te roepen. “We geven Oekraïne genoeg spullen om niet te verliezen, maar niet genoeg om te winnen.”

Tak spreekt van “een gevaarlijk grijs gebied”. Als van die status quo te lang sprake blijft, dreigt Oekraïne alsnog de oorlog te verliezen, waarschuwt hij. De generaal voert vanaf morgen het commando over de snelle reactiemacht van de NAVO aan het Oostfront. Tak krijgt de leiding over zo’n 80.000 Europese en Amerikaanse soldaten, die kunnen reageren als Rusland NAVO-grondgebied betreedt.

‘Zwakheid is provocatie’

Hij vindt dat Oekraïne in staat moet worden gesteld de Russen uit het land te verjagen. “Als je toestaat dat een deel van Oekraïne onder Russische vlag valt, heb je niet meer dan een wapenstilstand – tijdelijk dus. Als je hen beloont voor agressie, zien zij een akkoord als niet meer dan een tussenstand. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. En zwakheid is een provocatie.”

Tak pleit daarom voor meer wapensteun. “Als we nu niet bereid zijn die (prijs) te betalen, worden we straks wakker in een Europa dat we niet meer herkennen. Dan is het terug naar begin twintigste eeuw. Daar word je niet vrolijk van.” Hij roept Westerse leiders op na te denken over wat we willen dat Oekraïne bereikt en daarnaar te handelen.

Tanks

Ook volgens Wijninga heeft Oekraïne zwaardere wapens nodig “als ze een kans willen hebben” om dit conflict te winnen. “Met name offensieve wapens. Tak noemt het woord niet, maar het gaat natuurlijk om tanks.”

Met tanks kan Oekraïne een offensief opzetten, zegt de defensie-expert. Ook heeft Kiev “een hele hoop munitie nodig om met artillerie te kunnen schieten, waaronder de HIMARS en de pantserhouwitsers, die Nederland ook geleverd heeft”, zegt hij. “Dat moeten we leveren.”

Onlangs noemde Wijninga de tank nog een wapen uit het verleden. Maar “we hadden dit soort oorlogen niet meer verwacht”, countert hij. “Nu blijkt heel duidelijk dat dit soort oorlogen nog steeds kunnen voorkomen en dat een tank daar een hele belangrijke rol in kan spelen. Het is niet voor niets dat Oekraïne om tanks blijft vragen. Ze willen in het offensief kunnen gaan.”

Rusland wint strijd om Soledar

Ondertussen heeft Rusland voor het eerst sinds maanden terrein gewonnen in Oekraïne. Russische troepen zouden gisteren het stadje Soledar, ten noordwesten van Bachmoet, hebben ingenomen. “Soledar is een plaatsje met een zoutmijn en een gipsmijn. De huurlingen van de Wagnergroep hebben een belangrijke rol gespeeld in de strijd”, vertelt Wijninga.

Hij denkt dat de Russen Bachmoet, waar al maanden hard om gevochten wordt, proberen te omsingelen. “De vraag is of dat gaat lukken”, maar de laatste overwinning is in ieder geval “een enorme opsteker voor de Russen”, zegt Wijninga. “De vraag is of ze dit verder kunnen uitbouwen, omdat Oekraïners zich zeer stevig hebben ingegraven rond Bachmoet en ook ten westen van Soledar zware stellingen hebben ingenomen.”

LEES OOK: VS en Oekraïne: Rusland gebruikt tot 75 procent minder artillerie

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

WNL Op Zondag, 10 uur, NPO1!

Zondag vanaf 10.00 uur op NPO 1
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de…

Lees meer

Van Lanschot weer Volt-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

Reinier van Lanschot is de lijsttrekker voor de Nederlandse tak van Volt bij de Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Dat maakte de Volt-lijsttrekker in…

Lees meer

Meld Misdaad Anoniem start nieuwe campagne over criminele activiteiten in sociale huur

Meld Misdaad Anoniem start vanaf half oktober een campagne om mensen alert te maken op criminele activiteiten in sociale huurwoningen. Het meldpunt hoopt dat mensen…

Lees meer

Oplichting en onderverhuur van kleine ruimtes: sociale huur blijkt illegaal verdienmodel

Het is een doorn in het oog van woningcorporaties. Sociale huurwoningen die tegen woekerprijzen worden aangeboden aan derden. “Wij zien vaak dat een woning of…

Lees meer

Criminelen zouden onschuldige klanten voedselbank ronselen

Sluwe criminelen zouden klanten van de voedselbank naar huis achtervolgen en vervolgens ronselen voor criminele activiteiten als wapenopslag. Ook mensen die bij het afrekenen in…

Lees meer

Kunnen oplichters aan de haal met niet-versnipperd papier uit de vuilnisbak?

Wat gebeurt er wanneer je belangrijke brieven en andere papieren in de vuilnisbak gooit, maar niet versnippert? Kunnen oplichters en hackers dan met bijvoorbeeld bankafschriften…

Lees meer

Vijlbrief: deze winter bekijken hoe het gaat zonder Gronings gas

Deze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf…

Lees meer

President Zelenski: ‘Strijd gaat door in herfst en winter’

Kou en slecht weer gaan de Oekraïense troepen de komende maanden niet tegenhouden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het…

Lees meer

Brandwonden en gehoorschade: zeven agenten lichtgewond na Ajax – Marseille

Rondom de voetbalwedstrijd Ajax – Olympique Marseille zijn donderdagavond zeven politieagenten lichtgewond geraakt, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade….

Lees meer

KLM-piloten op Schiphol willen maandag een uur staken

Op Schiphol zijn piloten van KLM van plan om aanstaande maandag een uur het werk neer te leggen, in een poging een betere cao af…

Lees meer