main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 januari 2023 — 09:52

Defensie-expert: Westen moet Oekraïne offensieve wapens leveren

Het Westen moet meer offensieve wapens leveren aan Oekraïne, vooral tanks en raketsystemen. Dat zegt defensie-expert van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) Peter Wijninga in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij denkt dat we Oekraïne in staat moeten stellen “een stevig offensief op te zetten”.

Daarmee reageert Wijninga op de Nederlandse luitenant-generaal Nico Tak, die in De Telegraaf pleit voor het leveren van zwaardere wapens aan Oekraïne. Volgens Tak zijn “zware offers” nodig om Rusland een halt toe te roepen. “We geven Oekraïne genoeg spullen om niet te verliezen, maar niet genoeg om te winnen.”

Tak spreekt van “een gevaarlijk grijs gebied”. Als van die status quo te lang sprake blijft, dreigt Oekraïne alsnog de oorlog te verliezen, waarschuwt hij. De generaal voert vanaf morgen het commando over de snelle reactiemacht van de NAVO aan het Oostfront. Tak krijgt de leiding over zo’n 80.000 Europese en Amerikaanse soldaten, die kunnen reageren als Rusland NAVO-grondgebied betreedt.

‘Zwakheid is provocatie’

Hij vindt dat Oekraïne in staat moet worden gesteld de Russen uit het land te verjagen. “Als je toestaat dat een deel van Oekraïne onder Russische vlag valt, heb je niet meer dan een wapenstilstand – tijdelijk dus. Als je hen beloont voor agressie, zien zij een akkoord als niet meer dan een tussenstand. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. En zwakheid is een provocatie.”

Tak pleit daarom voor meer wapensteun. “Als we nu niet bereid zijn die (prijs) te betalen, worden we straks wakker in een Europa dat we niet meer herkennen. Dan is het terug naar begin twintigste eeuw. Daar word je niet vrolijk van.” Hij roept Westerse leiders op na te denken over wat we willen dat Oekraïne bereikt en daarnaar te handelen.

Tanks

Ook volgens Wijninga heeft Oekraïne zwaardere wapens nodig “als ze een kans willen hebben” om dit conflict te winnen. “Met name offensieve wapens. Tak noemt het woord niet, maar het gaat natuurlijk om tanks.”

Met tanks kan Oekraïne een offensief opzetten, zegt de defensie-expert. Ook heeft Kiev “een hele hoop munitie nodig om met artillerie te kunnen schieten, waaronder de HIMARS en de pantserhouwitsers, die Nederland ook geleverd heeft”, zegt hij. “Dat moeten we leveren.”

Onlangs noemde Wijninga de tank nog een wapen uit het verleden. Maar “we hadden dit soort oorlogen niet meer verwacht”, countert hij. “Nu blijkt heel duidelijk dat dit soort oorlogen nog steeds kunnen voorkomen en dat een tank daar een hele belangrijke rol in kan spelen. Het is niet voor niets dat Oekraïne om tanks blijft vragen. Ze willen in het offensief kunnen gaan.”

Rusland wint strijd om Soledar

Ondertussen heeft Rusland voor het eerst sinds maanden terrein gewonnen in Oekraïne. Russische troepen zouden gisteren het stadje Soledar, ten noordwesten van Bachmoet, hebben ingenomen. “Soledar is een plaatsje met een zoutmijn en een gipsmijn. De huurlingen van de Wagnergroep hebben een belangrijke rol gespeeld in de strijd”, vertelt Wijninga.

Hij denkt dat de Russen Bachmoet, waar al maanden hard om gevochten wordt, proberen te omsingelen. “De vraag is of dat gaat lukken”, maar de laatste overwinning is in ieder geval “een enorme opsteker voor de Russen”, zegt Wijninga. “De vraag is of ze dit verder kunnen uitbouwen, omdat Oekraïners zich zeer stevig hebben ingegraven rond Bachmoet en ook ten westen van Soledar zware stellingen hebben ingenomen.”

LEES OOK: VS en Oekraïne: Rusland gebruikt tot 75 procent minder artillerie

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over…

Lees meer

Rechter staat gaswinning bij Schiermonnikoog voorlopig niet toe

De gaswinning op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog gaat voorlopig niet door. De rechtbank in Den Haag heeft de vergunning voor de aanleg van…

Lees meer

Hoogleraar Rob de Wijk hekelt morele buitenlandpolitiek: ‘De krijgsmacht is totaal ongeschikt voor huidige dreiging’

Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk hekelt “de morele buitenlandpolitiek” die Nederland sinds het einde van de Koude Oorlog gevoerd heeft. Hierdoor is Europa totaal…

Lees meer

Kamer verafschuwt aanval op conducteur, wil meer actie kabinet

De Tweede Kamer heeft tijdens een debat haar afschuw uitgesproken over de mishandeling van een NS-conducteur afgelopen zaterdagavond. De vrouw werd door een groep jongeren…

Lees meer

Van der Wal herhaalt: 130 op de snelweg zo goed als onmogelijk

Het is zo goed als onmogelijk om de maximumsnelheid op de snelweg terug te brengen naar 130 kilometer per uur, zegt demissionair stikstofminister Christianne van…

Lees meer