main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Tanks aan de grens met Oekraïne.
10 januari 2023 — 14:21

VS en Oekraïne: Rusland gebruikt tot 75 procent minder artillerie

Rusland gebruikt veel minder artillerie dan eerder in de oorlog in Oekraïne, melden Amerikaanse en Oekraïense functionarissen aan CNN. Op sommige plekken zou de hoeveelheid artillerie die gebruikt wordt met 75 procent zijn gedaald.

Een duidelijke reden ontbreekt. Mogelijk hebben de Russen te maken met lage voorraden, waardoor ze het geschut moeten rantsoeneren. Het is echter ook mogelijk dat Rusland zijn oorlogstactiek heeft heroverwogen vanwege de successen van Oekraïne op het slagveld. Volgen de Amerikaanse en Oekraïense functionarissen is de sterke afname van Russische artillerie in ieder geval verder bewijs dat het land er bijna een jaar na het begin van de oorlog slecht voor staat op het slagveld.

Vorige maand meldde een Amerikaanse legerfunctionaris al dat Rusland inmiddels zijn toevlucht heeft gezocht tot veertig jaar oude artillerie, omdat de voorraad nieuwere munitie afneemt. Om die reden zou het Kremlin ook zijn banden met landen als Iran en Noord-Korea proberen aan te halen.

Militaire steun

Oekraïne ontvangt juist steeds meer militaire steun van westerse landen. De Verenigde Staten en Duitsland maakten vorige week bekend gevechtsvoertuigen naar Oekraïne te sturen. De Amerikanen leveren Bradleys en de Duitsers Marders. Ook krijgt Oekraïne een Patriot-luchtverdedigingssysteem van Duitsland. Het Westen heeft zich lang terughoudend opgesteld wat de levering van zware wapens betreft, uit angst om zelf bij de oorlog in Oekraïne betrokken te raken of Rusland te provoceren.

LEES OOK: Rusland en Oekraïne nemen elkaar onder vuur ondanks oproep staakt-het vuren

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer