Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Borssele met spanning in de wachtkamer: komen er wel of niet twee kerncentrales bij?

Het is nog altijd onduidelijk waar de twee nieuwe kerncentrales komen te staan. Volgens Haagse bronnen wordt daar vandaag in de ministerraad de laatste klap op gegeven. De voorkeur lijkt uit te gaan naar het Zeeuwse Borssele. Eemshaven in Groningen en Eerste Maasvlakte in Rotterdam zijn ook nog kanshebbers.

Of Borssele zit te wachten op nog een kerncentrale is nog maar de vraag. Een actiegroep verspreidt namelijk flyers om bewoners te mobiliseren tegen de komst van de kerncentrale in actie te komen.

Dat men in Borssele met zoveel spanning leeft kan politiek commentator bij De Telegraaf Wouter de Winther zich goed voorstellen. "Mensen hebben ook huizen daar. Is het dus voor de waarde van je huis wel handig? Of is het voor de gezondheid wel handig om allemaal kerncentrales om je heen te hebben?", vraagt hij zich af bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Energieminister Rob Jetten heeft al gesprekken gevoerd, met onder meer de provincie Zeeland. Ook zou er gesproken zijn met private partijen, onder meer over de financiering. Jetten denkt dat de bouw van de centrales rond 2035 afgerond kan zijn, zeggen ingewijden.

Coalitieakkoord

De komst van de twee kerncentrales was in het coalitieakkoord al afgesproken. Vooral coalitiepartijen VVD en CDA zijn hier voorstander van. In het klimaatfonds is in totaal 5 miljard euro opzijgezet voor kernenergie.

Bij het opwekken van kernenergie komt geen CO2 vrij, maar de bouw van centrales duurt wel lang en kost veel geld. Het is dus vooral op lange termijn een techniek die voor het kabinet belangrijk is. In 2050 moet Nederland volgens zijn eigen doelen klimaatneutraal zijn. Om dit te bereiken, mag bij de productie van elektriciteit al eerder geen CO2 meer vrijkomen.

LEES OOK: VVD-Kamerlid Erkens wil waterstof van eigen bodem: ‘Ontwikkeling gaat snel’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau