main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 december 2022 — 12:29

VVD-Kamerlid Erkens wil waterstof van eigen bodem: ‘Ontwikkeling gaat snel’

Waterstof is de steunpilaar onder de energietransitie en moet in de toekomst in Nederland worden geproduceerd om de energieafhankelijkheid te verkleinen en energieprijzen omlaag te brengen. Dat zegt VVD-Tweede Kamerlid Silvio Erkens in Goedemorgen Nederland, daags voor het debat in de Tweede Kamer over duurzame energie.

“Waterstof kan een groot deel van de oplossing zijn om aardgas te vervangen en tegelijkertijd onze huizen te blijven verwarmen en de industrieën draaiende te houden, zonder de vervuiling die bij aardgas komt kijken”, zegt Erkens. “Dat kan hopelijk tegen lagere prijzen dan die we nu betalen voor de import van gas.”

Op dit moment is waterstof nog vijf keer duurder dan aardgas, zegt het Planbureau van de Leefomgeving. “Maar de ontwikkelingen gaan snel”, zegt Erkens. “Waterstof wordt nu op kleine schaal geproduceerd, maar je ziet dat bedrijven kijken naar grote fabrieken, zodat de kosten omlaag gaan. Dit soort ontwikkelingen bepalen of energie over tien jaar goedkoper is of duur blijft.”

Fabrieken zouden op waterstof kunnen draaien in plaats van op gas, maar ook schepen, vrachtwagens en zelfs vliegtuigen kunnen mogelijk waterstof als brandstof gebruiken.

Nederland ‘waterstofland’

Erkens wil dat Nederland een “waterstofland” wordt. De infrastructuur is er al, zegt hij. “Nederland heeft een rijke historie op het gebied van aardgas. Infrastructuur voor aardgas kun je vrij eenvoudig aanpassen om het in te kunnen zetten voor waterstof. We hebben dus een goede uitgangspositie en ook veel kennis vanuit kennisinstituten, universiteiten en bedrijven die de stap van aardgas naar waterstof zien zitten.”

De liberaal pleit ervoor om waterstof op eigen bodem te gaan produceren, om de energieafhankelijkheid voor Nederland zo klein mogelijk te maken. Wel kan Nederland op het gebied van waterstof optrekken met Duitsland en België, die ook ambitie hebben op het gebied van waterstof, zegt Erkens.

‘Niet voor alles de oplossing’

Waterstof kan overigens niet in de volledige energiebehoefte van Nederland voorzien, zegt de VVD’er. “Je hoort bij initiatieven over waterstof dat het voor zo’n beetje alles de oplossing is. Ik las laatst dat er waterstoffietsen zijn, je hoort over waterstofauto’s en dat alle woningen op waterstof over kunnen gaan. Dat is een illusie. Bijvoorbeeld elektrische auto’s zijn in alle eerlijkheid efficiënter dan auto’s op waterstof.”

Waterstof is daarnaast geen energiebron en moet geproduceerd worden met bijvoorbeeld aardgas. Maar, zegt Erkens, “je kunt het ook opwekken met groene stroom, zoals zon, wind en in de toekomst kernenergie. Dan is het een volledig schone bron, waar geen CO2 bij vrijkomt. De verwachting is dat we over een jaar of tien groene stroom met waterstof kunnen produceren”.

“Daar hebben we nu niets aan, maar de keuzes die we nu maken hebben invloed op of we over tien jaar nog afhankelijk zijn van landen als Rusland of Qatar voor onze energie, die we voor miljarden per jaar importeren”, zegt het Kamerlid. “Ik zou willen dat we nu keuzes maken die ertoe leiden dat we minder afhankelijk op energiegebied worden.”

LEES OOK: Directeur Uniper wil voor einde van het jaar beslissing kabinet over waterstof

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er een toekomst voor het Nationaal Groeifonds?

Het Nationaal Groeifonds, dat duurzame en technologische innovatie moest stimuleren, wordt voorlopig op pauze gezet. Bedrijven zijn bezorgd. Is dit het definitieve einde? Presentator Martijn de Greve bepreekt het met de volgende gasten:

  • MKB-voorman Jacco Vonhof;
  • Bestuursvoorzitter bij TNO Tjark Tjin-a-Tsoi;
  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt demissionair…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer

Rutte vraagt Xi druk te zetten op Rusland

China moet druk zetten op Rusland om zo de oorlog in Oekraïne “in de goede richting te duwen”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aan…

Lees meer

RIVM en TNO vragen om beleid tegen groeiende werkstress

Gezondheidsinstituut RIVM en organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO adviseren het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanvullend beleid te bedenken tegen de toenemende druk op…

Lees meer

Bewoners aan provincie: voorkom een McDonald’s naast de Veluwe

Bewoners van Rheden in Gelderland willen dat de provincie helpt de komst van een McDonald’s aan de rand van het dorp, pal naast het Nationaal…

Lees meer