Schiphol kocht al voor miljoenen stikstofruimte van boeren op
Luchthaven Schiphol heeft voor in totaal meer dan 16 miljoen euro stikstofrechten opgekocht van boerenbedrijven. Een deel van deze bedrijven zijn daarbij volledig uitgekocht, van een ander deel enkel de rechten om stikstof uit te stoten. Dat bevestigt een woordvoerder van de luchthaven na berichtgeving van RTL Nieuws.
Met de drie boerderijen die volledig zijn uitgekocht, inclusief grond en gebouwen, is een bedrag van ruim 11 miljoen euro gemoeid. Van zeven andere boerderijen zijn enkel de stikstofuitstootrechten gekocht voor ongeveer 5 miljoen euro. “De eigenaren van die boerderijen wilden daar blijven wonen. In de andere gevallen wilden de bewoners ook echt vertrekken”, aldus de woordvoerder van Schiphol.
Schiphol benadert boeren om stikstofruimte voor zichzelf en Lelystad Airport te claimen. Voor beide luchthavens is namelijk een geldige natuurvergunning nodig, waarvoor de stikstofuitstoot omlaag moet. Maar het zelf uitkopen van boeren is een bekritiseerde gang van zaken: het kabinet wil zelf straks het eerste recht op de koop van stikstofrechten. Vooralsnog is de praktijk dus nog wel volgens de regels.
‘Alle opties doorlopen’
Volgens de woordvoerder had de luchthaven geen andere optie om aan stikstofrechten te komen dan op deze manier. “Alle opties zijn doorlopen. We hebben gekeken naar het verlagen van het aantal vluchten, we hoopten op een gecoördineerde aanpak vanuit de overheid en we hebben met de industrie gesproken. Maar al die opties leverden niets op”, aldus de zegsman. “Het opkopen van boerenbedrijven had in ieder geval niet onze voorkeur, we doen het echt met tegenzin.”
Maandag werd al bekend dat Schiphol met een aantal boeren een overeenkomst had bereikt. Een meerderheid van de Tweede Kamer onder aanvoering van GroenLinks en Partij voor de Dieren reageerden daarop kritisch op Schiphol. Kamerleden wilden dat het kabinet zou voorkomen dat er nog meer boeren zouden worden uitgekocht.
“We begrijpen het sentiment en begrijpen ook dat deze stappen de wenkbrauwen bij sommigen doet fronzen”, vertelt de woordvoerder. “Maar het is het een óf het ander. Het is niet mogelijk om een natuurvergunning te krijgen en daarbij geen boeren uit te kopen. We hadden gehoopt op een gecoördineerde aanpak vanuit de overheid. Maar toen die op zich liet wachten, hebben we besloten om zelf onze verantwoordelijkheid te nemen.”
‘Contracten nog niet getekend’
In totaal moet voor 20 tot 25 miljoen euro aan stikstofrechten worden gekocht, vertelt de zegsman. Wanneer dat koopproces is afgerond is nog moeilijk te zeggen. “De contracten zijn nog niet getekend, dat hangt af van de gesprekken. In principe zou het nog deze maand rond kunnen zijn”, aldus de woordvoerder.
LEES OOK: Tweede Kamer wil dat Schiphol stopt met opkopen boeren voor stikstofruimte
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Hoe moet het verder met de formatie?
Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?
Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.
Luister de podcast via je favoriete podcast-app!
Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’
Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.
Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.
Luister nu naar de podcast!
President van Rusland Vladimir Poetin gaf tijdens de G20-top aan dat het tijd is om na te denken over hoe “de tragedie” in Oekraïne kan…
Lees meerOok deze winter is de kans groot dat Rusland de kou en duisternis inzet als wapen tegen de Oekraïense bevolking. Brigadegeneraal Han Bouwmeester zegt dat…
Lees meerMeer dan 70.000 mensen, waaronder veel wereldleiders, onderhandelen komende twee weken over het klimaat in Dubai. Voorzitter van de conferentie is sultan Ahmed Al-Jaber, ook…
Lees meerNadat dit weekend bekend werd dat 120 asielzoekers in een NH Hotel in de badplaats Dijkduin worden opgevangen, komt de Haagse VVD met een initiatiefvoorstel….
Lees meerNSC-leider Pieter Omtzigt houdt de boot af voor een samenwerking met de PVV van Geert Wilders. Omtzigt heeft woensdag tegen verkenner Ronald Plasterk gezegd dat…
Lees meerDe ANWB verwacht donderdagochtend zo’n 40 procent meer meldingen dan gebruikelijk. Dat zegt Mike Konijnenberg van de ANWB Wegenwacht in Goedemorgen Nederland op NPO 1….
Lees meerDe Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…
Lees meerHet Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…
Lees meerHet aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…
Lees meerJongeren leren op school weinig over burgerschap en democratie. Nederland scoort in vergelijking met internationale landen ‘gemiddeld’, zo valt op te maken uit een internationaal…
Lees meerDat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…
Lees meerHet prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…
Lees meerEr valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…
Lees meerPVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….
Lees meerNadat verkenner Gom van Strien vorige week opstapte liet hij vandaag voor het eerst van zich horen in De Telegraaf. De PVV’er was drie dagen…
Lees meer