main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 30 november 2022 — 13:03

VVD: Jetten moet naar de Emir van Qatar om een lng-contract af te sluiten

Rob Jetten moet naar Doha om met de Qatarese regering te onderhandelen over een langetermijncontract voor de levering van Liquid Natural Gas (lng). Dat zei VVD-Kamerlid Silvio Erkens woensdagochtend in Sven op 1 op NPO Radio 1.

Dinsdag sloot Duitsland eenzelfde soort deal als eerste Europese land en wat Erkens betreft zet Nederland dezelfde stap. “De minister moet met alle landen die LNG leveren om tafel gaan,” stelt hij. “Mijn voorkeur zou uitgaan naar Noorwegen, maar we hebben niet de luxe om Qatar uit te sluiten.” Erkens is bang dat Nederland buiten de boot valt nu er wereldwijd steeds meer langetermijncontracten worden afgesloten. “En dan vragen we onszelf over een aantal jaar af waarom het gas zo duur is,” vreest hij.

Borssele

De energiewoordvoerder van de liberalen juicht de beslissing om Borssele aan te wijzen voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales, zoals RTL Nieuws dinsdag meldde. Wat Erkens betreft pakt het kabinet nu flink door. “De hele papierwinkel moet wat ons betreft afgerond zijn aan het einde van deze kabinetsperiode,” stelt hij. Bovendien vindt Erkens dat de Zeeuwen mee moeten profiteren met de bouw van de kerncentrales door de gemeente medeaandeelhouder te maken en zo een rendement te genereren. “De gemeente kan dat geld vervolgens gebruiken om de lokale voorzieningen te verbeteren.”

LEES OOK: Oranje als groepswinnaar tegen VS: ‘Kwalitatief stapje hoger, Van Gaal heeft nog wat werk te doen’


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer