main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 november 2022 — 11:18

Oranje als groepswinnaar tegen VS: ‘Kwalitatief stapje hoger, Van Gaal heeft nog wat werk te doen’

Met een 2-0 overwinning op gastland Qatar plaatste Nederland zich dinsdagavond als winnaar van groep A voor de achtste finale van het WK voetbal. Sprankelend was het nog altijd niet, zegt sportverslaggever van NU.nl Rypke Bakker in Goedemorgen Nederland. “Van Gaal heeft nog wel wat werk te doen.”

Met de groepswinst op zak neemt Oranje het in de achtste finale op tegen de Verenigde Staten, de nummer twee van groep B. “Het was tegen Qatar ietsje beter dan tegen Ecuador (1-1, red.), maar het was nog niet goed genoeg om de Verenigde Staten even uit te schakelen.”

Bakker waarschuwt dat de VS beschikt over een goede lichting voetballers. “Het is kwalitatief net even een stapje hoger dan de tegenstanders die we in de groepsfase hebben gehad. Er zitten wat jongens bij die bij grote clubs, zoals Juventus, AC Milan en Chelsea, spelen.”

“Wat de VS vooral heeft is wat we bij Oranje nu zo missen; drive en passie. Ze zijn voetballend wat minder, maar daarmee compenseren ze wil iets. Het wordt voor Oranje een lastige wedstrijd”, zegt Bakker.

‘Tijd voor beetje ontspanning, dan knop om’

Oranje won in het Al Bayt-stadion in Al Khor met 2-0 van Qatar dankzij doelpunten van smaakmakers Cody Gakpo en Frenkie de Jong. De eerste tegenstander in de poule was Senegal, dat eveneens met 2-0 aan de kant werd gezet.

De wedstrijd tegen de Verenigde Staten wordt zaterdag gespeeld, om 16.00 uur (lokale tijd). De spelers van Oranje krijgen voor die wedstrijd van bondscoach Louis van Gaal nog een vrije middag, zegt Bakker. “Er is tijd voor een beetje ontspanning, tijd om de kinderen en vrouw te zien. Maar daarna moet de knop om.”

LEES OOK: Forse kritiek op minister Helder na dragen OneLove-speldje: ‘Bangig’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer