main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 november 2022 — 09:33

Forse kritiek op minister Helder na dragen OneLove-speldje: ‘Bangig’

Er klinkt forse kritiek op sportminister Conny Helder nadat zij dinsdag tijdens de WK-wedstrijd van Nederland tegen Qatar (2-0) geen OneLove-band droeg maar een OneLove-speldje. “Dit heeft veel weg van een diplomatieke slapstick.”

De bewindsvrouw wilde naar eigen zeggen voor iets “subtieler” gaan om “duurzame verandering te bewerkstellingen”, vertelde ze na afloop van het duel in het Al Bayt-stadion in Al Khor. “Het speldje vond ik het meest geëigende voor vanavond. Het speldje draag ik vaker. Voor deze wedstrijd vond ik dat het meest logische om te doen.”

Ministers van Duitsland en België droegen de OneLove-band, die staat voor inclusie en diversiteit, vorige week tijdens de duels van hun nationale ploeg wel, toen ze naast FIFA-voorzitter Gianni Infantino op het ereterras zaten. Dat deden ze uit protest, omdat de FIFA kort voor de start van het WK aanvoerders van zeven Europese landen verbood de band te dragen.

“Ik heb Infantino laten weten, en dat wist hij al, dat ik teleurgesteld ben dat de spelers op het veld de band niet hebben kunnen dragen, zoals wel gepland was”, zei Helder. De minister zei niet direct bang te zijn dat de handelsrelatie met Qatar in gevaar was gekomen als ze de OneLove-band wel had gedragen. “Maar de kwestie ligt zeker gevoelig, dat heb ik vandaag ook kunnen merken.”

Never mind

Vlak voor de wedstrijd deed de Qatarese minister een Palestijnse armband om, waarbij het OneLove-speldje verbleekte. Bovendien droeg Helder een sjaal over haar speldje met de tekst ‘never mind’ (‘laat maar zitten’). Het komt de minister daags na de wedstrijd op forse kritiek te staan.

“Een speldje dragen maar een sjaal erbij zodat je het met de Nederlandse camera’s kunt tonen en wanneer je de emir tegenkomt kunt verbergen. #Dutchcourage”, reageert hoofdredactrice van het Nieuw Israëlietisch Weekblad Esther Voet op Twitter.

Tekst gaat verder onder tweet 

Volgens diplomatiedeskundige Robert van de Roer is Helder “diplomatiek door de benen gespeeld” door haar ambtsgenoot uit Qatar, zegt hij in De Telegraaf.  “Dit heeft veel weg van een diplomatieke slapstick. Het beeld is allesbepalend. Helder die bewust geen armband draagt, terwijl de Qatarezen dat wel doen en zo een lange neus naar haar trekken. Dat is ongelukkig.”

Van de Roer vond het dragen van het OneLove-speldje in plaats van de band “bangig”, zegt hij tegen de krant. “Ik denk dat de Qatarezen blij zullen zijn. Dit soort regimes wil niet publiekelijk de les worden gelezen. Door daar als Nederland rekening mee te houden, speel je ze in de kaart.”

De OneLove-campagne, die staat voor inclusie en diversiteit, is een idee van voetbalbond KNVB. Het was de bedoeling dat verdediger Virgil van Dijk en aanvoerders van zes andere Europese landen de OneLove-band op het WK zouden dragen. De FIFA dreigde echter met straffen, waardoor de landen er vanaf zagen.

‘Over de rug van voetballers’

Oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp heeft niet zozeer moeite met de manier waarop Helder een statement probeerde te maken, maar vindt dat Nederland veel eerder iets had moeten doen. “Om het nu eenmalig over de rug van voetballers te doen, vind ik een beetje raar”, reageerde hij dinsdagavond in Op1.

“We weten al jaren dat Qatar dit toernooi zou organiseren. Waar zijn diplomatieke missies geweest tot nu toe? Met eenmalig een speldje dragen bereik je niks”, aldus Middendorp, die het speldje geen goed middel vond. “Je wil enerzijds met Qatar samenwerken, we hebben ze nodig op veel vlakken, maar onder vrienden moet je elkaar ook kunnen aanspreken. Daar moet je de juiste balans in vinden. Je hoeft ze niet publiekelijk te vernederen.”

Gesprek

Helder ging in Qatar ook het gesprek aan. Voor de wedstrijd had ze een gesprek met minister Mariam Al-Misnad van Sociale Zaken van Qatar. “We hebben het o.a. gehad over het belang van inclusiviteit en gelijke rechten”, twitterde de bewindsvrouw.

CDA-Kamerlid Harry van der Molen vindt dat belangrijker dat het statement op de tribune, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Er speelt heel veel rond Qatar naast die wedstrijden, zoals de mensengerechten. Als de minister daar goede, stevige gesprekken over heeft gevoerd, is de boodschap van Nederland wel helder.”

LEES OOK: Lucille Werner (CDA): teleurstellend als minister Conny Helder geen statement maakt in Qatar


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer