main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 november 2022 — 09:33

Forse kritiek op minister Helder na dragen OneLove-speldje: ‘Bangig’

Er klinkt forse kritiek op sportminister Conny Helder nadat zij dinsdag tijdens de WK-wedstrijd van Nederland tegen Qatar (2-0) geen OneLove-band droeg maar een OneLove-speldje. “Dit heeft veel weg van een diplomatieke slapstick.”

De bewindsvrouw wilde naar eigen zeggen voor iets “subtieler” gaan om “duurzame verandering te bewerkstellingen”, vertelde ze na afloop van het duel in het Al Bayt-stadion in Al Khor. “Het speldje vond ik het meest geëigende voor vanavond. Het speldje draag ik vaker. Voor deze wedstrijd vond ik dat het meest logische om te doen.”

Ministers van Duitsland en België droegen de OneLove-band, die staat voor inclusie en diversiteit, vorige week tijdens de duels van hun nationale ploeg wel, toen ze naast FIFA-voorzitter Gianni Infantino op het ereterras zaten. Dat deden ze uit protest, omdat de FIFA kort voor de start van het WK aanvoerders van zeven Europese landen verbood de band te dragen.

“Ik heb Infantino laten weten, en dat wist hij al, dat ik teleurgesteld ben dat de spelers op het veld de band niet hebben kunnen dragen, zoals wel gepland was”, zei Helder. De minister zei niet direct bang te zijn dat de handelsrelatie met Qatar in gevaar was gekomen als ze de OneLove-band wel had gedragen. “Maar de kwestie ligt zeker gevoelig, dat heb ik vandaag ook kunnen merken.”

Never mind

Vlak voor de wedstrijd deed de Qatarese minister een Palestijnse armband om, waarbij het OneLove-speldje verbleekte. Bovendien droeg Helder een sjaal over haar speldje met de tekst ‘never mind’ (‘laat maar zitten’). Het komt de minister daags na de wedstrijd op forse kritiek te staan.

“Een speldje dragen maar een sjaal erbij zodat je het met de Nederlandse camera’s kunt tonen en wanneer je de emir tegenkomt kunt verbergen. #Dutchcourage”, reageert hoofdredactrice van het Nieuw Israëlietisch Weekblad Esther Voet op Twitter.

Tekst gaat verder onder tweet 

Volgens diplomatiedeskundige Robert van de Roer is Helder “diplomatiek door de benen gespeeld” door haar ambtsgenoot uit Qatar, zegt hij in De Telegraaf.  “Dit heeft veel weg van een diplomatieke slapstick. Het beeld is allesbepalend. Helder die bewust geen armband draagt, terwijl de Qatarezen dat wel doen en zo een lange neus naar haar trekken. Dat is ongelukkig.”

Van de Roer vond het dragen van het OneLove-speldje in plaats van de band “bangig”, zegt hij tegen de krant. “Ik denk dat de Qatarezen blij zullen zijn. Dit soort regimes wil niet publiekelijk de les worden gelezen. Door daar als Nederland rekening mee te houden, speel je ze in de kaart.”

De OneLove-campagne, die staat voor inclusie en diversiteit, is een idee van voetbalbond KNVB. Het was de bedoeling dat verdediger Virgil van Dijk en aanvoerders van zes andere Europese landen de OneLove-band op het WK zouden dragen. De FIFA dreigde echter met straffen, waardoor de landen er vanaf zagen.

‘Over de rug van voetballers’

Oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp heeft niet zozeer moeite met de manier waarop Helder een statement probeerde te maken, maar vindt dat Nederland veel eerder iets had moeten doen. “Om het nu eenmalig over de rug van voetballers te doen, vind ik een beetje raar”, reageerde hij dinsdagavond in Op1.

“We weten al jaren dat Qatar dit toernooi zou organiseren. Waar zijn diplomatieke missies geweest tot nu toe? Met eenmalig een speldje dragen bereik je niks”, aldus Middendorp, die het speldje geen goed middel vond. “Je wil enerzijds met Qatar samenwerken, we hebben ze nodig op veel vlakken, maar onder vrienden moet je elkaar ook kunnen aanspreken. Daar moet je de juiste balans in vinden. Je hoeft ze niet publiekelijk te vernederen.”

Gesprek

Helder ging in Qatar ook het gesprek aan. Voor de wedstrijd had ze een gesprek met minister Mariam Al-Misnad van Sociale Zaken van Qatar. “We hebben het o.a. gehad over het belang van inclusiviteit en gelijke rechten”, twitterde de bewindsvrouw.

CDA-Kamerlid Harry van der Molen vindt dat belangrijker dat het statement op de tribune, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Er speelt heel veel rond Qatar naast die wedstrijden, zoals de mensengerechten. Als de minister daar goede, stevige gesprekken over heeft gevoerd, is de boodschap van Nederland wel helder.”

LEES OOK: Lucille Werner (CDA): teleurstellend als minister Conny Helder geen statement maakt in Qatar


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Als je een nieuw paspoort aanvraagt en ophaalt bij de gemeente, sta je er niet zo snel bij stil: de ambtenaar die jou helpt zit op een cruciale plek waar onderwereldfiguren maar wat graag gebruik van maken. Hoe voorkom je dat corrupte ambtenaren paspoorten leveren aan nietsontziende criminelen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Landelijk Officier van Justitie Corruptiezaken Vincent van Thiel en anti-corruptie-expert Peter van Leusden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Luister de podcast nu via je favoriete app!

Elke dinsdag verschijnt de podcast, elke vrijdag is het programma live te horen vanaf 19.00

WNL Haagse Lobby Podcast

Rusland maakt zich volgens bronnen uit het Kremlin op voor een nieuw offensief in februari. De tanks die de Verenigde Staten, Duitsland en andere Europese landen toesturen, kunnen op korte termijn heel hard nodig zijn.

Nu mogelijk ook Nederland tanks naar Oekraïne stuurt, is zelfs het sturen van F-16’s geen taboe meer. Wordt dit het volgende onderwerp van discussie? Hoe ver gaat de steun voor wapens aan Oekraïne? Te gast hierover zijn onder meer:

  • Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif
  • Europarlementariër voor de VVD Bart Groothuis
  • Voorzitter Nederlandse Officieren Vereniging Niels van Woensel

Luister de podcast via je favoriete podcast-app.

OM eist bijna 2 jaar celstraf tegen Haagse oud-wethouder De Mos

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos zou 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf moeten krijgen. Ook zou hij een verbod van vier jaar moeten krijgen om in…

Lees meer

Kamerleden geschrokken door vondst gekkekoeienziekte in Nederland

Verscheidene Kamerleden zijn geschrokken door de vondst van gekkekoeienziekte in Nederland. Landbouwminister Piet Adema meldde woensdag dat bij een dode koe op een boerderij in…

Lees meer

Raad van State: hondenfokkerij in Eersel moet stoppen

Een hondenfokkerij in Eersel (Brabant) moet binnen zes weken stoppen. Van de Raad van State mag de gemeente een dwangsom opleggen als de fokker dat…

Lees meer

Advocaat: meer verlofincidenten dreigen door tekort aan tbs-personeel

Als er niet snel wat wordt gedaan aan het personeelstekort in tbs-klinieken, wordt de kans op incidenten met tbs’ers die op verlof zijn groter. Daarvoor…

Lees meer

Dilan Yeşilgöz: schrijnende gevallen watersnood Limburg opnieuw bekijken

Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) wil samen met Limburgse gemeenten kijken wat zij kunnen doen tegen “schrijnende situaties” die zijn ontstaan door de overstromingen…

Lees meer

Kabinet spreekt op Catshuis met bedrijven over vestigingsklimaat

Kabinetsleden komen donderdag bijeen op het Catshuis om te praten met bedrijven over het vestigingsklimaat in Nederland. Naast premier Mark Rutte zijn onder anderen ministers…

Lees meer

Rutte: slachtoffers 1953 herinneren ons aan kracht van water

Ook premier Mark Rutte staat stil bij de Watersnoodramp, die woensdag precies zeventig jaar geleden plaatsvond. Volgens hem herinneren de 1836 slachtoffers die in Zeeland,…

Lees meer

ING kampt met storing bij internetbankieren

ING kampt sinds 10.00 uur met een storing bij het online bankieren. Zowel de website als de app is getroffen. Er zijn problemen bij het…

Lees meer

Inflatie daalt, maar boodschappen worden nog altijd duurder

De prijzen in de supermarkt zijn afgelopen maand opnieuw gestegen, ondanks dat de inflatie in januari is afgenomen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)…

Lees meer

Bijna helft van Oekraïense vluchtelingen in Nederland is aan het werk

Bijna de helft (48 procent) van de Oekraïense vluchtelingen in Nederland had op 1 november 2022 werk. Dat betekent dat het  aantal vluchtelingen uit Oekraïne…

Lees meer