main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 november 2022 — 09:33

Forse kritiek op minister Helder na dragen OneLove-speldje: ‘Bangig’

Er klinkt forse kritiek op sportminister Conny Helder nadat zij dinsdag tijdens de WK-wedstrijd van Nederland tegen Qatar (2-0) geen OneLove-band droeg maar een OneLove-speldje. “Dit heeft veel weg van een diplomatieke slapstick.”

De bewindsvrouw wilde naar eigen zeggen voor iets “subtieler” gaan om “duurzame verandering te bewerkstellingen”, vertelde ze na afloop van het duel in het Al Bayt-stadion in Al Khor. “Het speldje vond ik het meest geëigende voor vanavond. Het speldje draag ik vaker. Voor deze wedstrijd vond ik dat het meest logische om te doen.”

Ministers van Duitsland en België droegen de OneLove-band, die staat voor inclusie en diversiteit, vorige week tijdens de duels van hun nationale ploeg wel, toen ze naast FIFA-voorzitter Gianni Infantino op het ereterras zaten. Dat deden ze uit protest, omdat de FIFA kort voor de start van het WK aanvoerders van zeven Europese landen verbood de band te dragen.

“Ik heb Infantino laten weten, en dat wist hij al, dat ik teleurgesteld ben dat de spelers op het veld de band niet hebben kunnen dragen, zoals wel gepland was”, zei Helder. De minister zei niet direct bang te zijn dat de handelsrelatie met Qatar in gevaar was gekomen als ze de OneLove-band wel had gedragen. “Maar de kwestie ligt zeker gevoelig, dat heb ik vandaag ook kunnen merken.”

Never mind

Vlak voor de wedstrijd deed de Qatarese minister een Palestijnse armband om, waarbij het OneLove-speldje verbleekte. Bovendien droeg Helder een sjaal over haar speldje met de tekst ‘never mind’ (‘laat maar zitten’). Het komt de minister daags na de wedstrijd op forse kritiek te staan.

“Een speldje dragen maar een sjaal erbij zodat je het met de Nederlandse camera’s kunt tonen en wanneer je de emir tegenkomt kunt verbergen. #Dutchcourage”, reageert hoofdredactrice van het Nieuw Israëlietisch Weekblad Esther Voet op Twitter.

Tekst gaat verder onder tweet 

Volgens diplomatiedeskundige Robert van de Roer is Helder “diplomatiek door de benen gespeeld” door haar ambtsgenoot uit Qatar, zegt hij in De Telegraaf.  “Dit heeft veel weg van een diplomatieke slapstick. Het beeld is allesbepalend. Helder die bewust geen armband draagt, terwijl de Qatarezen dat wel doen en zo een lange neus naar haar trekken. Dat is ongelukkig.”

Van de Roer vond het dragen van het OneLove-speldje in plaats van de band “bangig”, zegt hij tegen de krant. “Ik denk dat de Qatarezen blij zullen zijn. Dit soort regimes wil niet publiekelijk de les worden gelezen. Door daar als Nederland rekening mee te houden, speel je ze in de kaart.”

De OneLove-campagne, die staat voor inclusie en diversiteit, is een idee van voetbalbond KNVB. Het was de bedoeling dat verdediger Virgil van Dijk en aanvoerders van zes andere Europese landen de OneLove-band op het WK zouden dragen. De FIFA dreigde echter met straffen, waardoor de landen er vanaf zagen.

‘Over de rug van voetballers’

Oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp heeft niet zozeer moeite met de manier waarop Helder een statement probeerde te maken, maar vindt dat Nederland veel eerder iets had moeten doen. “Om het nu eenmalig over de rug van voetballers te doen, vind ik een beetje raar”, reageerde hij dinsdagavond in Op1.

“We weten al jaren dat Qatar dit toernooi zou organiseren. Waar zijn diplomatieke missies geweest tot nu toe? Met eenmalig een speldje dragen bereik je niks”, aldus Middendorp, die het speldje geen goed middel vond. “Je wil enerzijds met Qatar samenwerken, we hebben ze nodig op veel vlakken, maar onder vrienden moet je elkaar ook kunnen aanspreken. Daar moet je de juiste balans in vinden. Je hoeft ze niet publiekelijk te vernederen.”

Gesprek

Helder ging in Qatar ook het gesprek aan. Voor de wedstrijd had ze een gesprek met minister Mariam Al-Misnad van Sociale Zaken van Qatar. “We hebben het o.a. gehad over het belang van inclusiviteit en gelijke rechten”, twitterde de bewindsvrouw.

CDA-Kamerlid Harry van der Molen vindt dat belangrijker dat het statement op de tribune, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Er speelt heel veel rond Qatar naast die wedstrijden, zoals de mensengerechten. Als de minister daar goede, stevige gesprekken over heeft gevoerd, is de boodschap van Nederland wel helder.”

LEES OOK: Lucille Werner (CDA): teleurstellend als minister Conny Helder geen statement maakt in Qatar


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Te gast zijn:
  • BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, drager van de militaire Willemsorde, over Bevrijdingsdag en vieren van de vrijheid
  • Oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol over 4 en 5 mei
  • Journalist Frits Barend over herinneringen aan de oorlog en de toename van anti-semitisme
  • Psychiater Esther van Fenema over de bestseller The Anxious Generation. Hoe verslavend is de smartphone?
  • Electoraal geograaf Josse de Voogd over tv-serie Aangehaakt in Europa. Wat beïnvloedt het stemgedrag?

Kijk zondag vanaf 10.00 uur live naar WNL Op Zondag op NPO 1.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Met name Pro-Palestijnse activisten kunnen Dodenherdenking verstoren: ‘Heel verleidelijk voor actievoerders’

Met name pro-Palestijnse activisten zijn van plan om de twee minuten stilte tijdens Nationale Dodenherdenking te verstoren. Dat zegt Telegraafjournalist Silvan Schoonhoven in het radioprogramma…

Lees meer

Bonusaflevering Het Misdaadbureau: Activisten vastberaden om Dodenherdenking te verstoren

Blijft het overal twee minuten stil tijdens de Dodenherdenking? Ons land staat onder hoogspanning, talloze activisten dreigen met acties. Presentator Maaike Timmerman neemt het in…

Lees meer

Vergunning Gelderland voor gebruik paintballgeweer tegen wolf

De provincie Gelderland heeft vrijdag een vergunning verleend voor het gebruik van een paintballgeweer tegen een wolf op de Noord-Veluwe. De provincie meldt dat het…

Lees meer

EU legt netwerk bloot dat Russische propaganda witwast

De Europese Unie en Spanje hebben een netwerk blootgelegd van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda. De websites deden…

Lees meer

Verwaarloosde honden, katten, varkens, kippen en vogels gevonden in woning hardleers duo

Enkele verwaarloosde honden, katten en varkens en tientallen kippen en sier- en zangvogels zijn woensdag in beslag genomen in de gemeente Echt-Susteren. Het is voor…

Lees meer

Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte…

Lees meer

Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland om te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer